ŽELE PODRŠKU ANKARE

Švedska pooštrava zakon o terorizmu

Do sada je bilo teško goniti ljude osim ako akcije mogu biti povezane s određenim terorističkim aktom , rekao je Stromer

Sana Marin (Sanna) i Ulf Kristerson (Kristersson). Twitter

A. O.

3.2.2023

Vlada Švedske jučer je saopćila da će dodatno pooštriti svoje zakone o borbi protiv terorizma kako bi zabranila više aktivnosti povezanih s militantnim kurdskim grupama, u nadi da će uvjeriti Ankaru da odustane od prigovora na kandidaturu Švedske za članstvo u NATO-u.

Švedski ministar pravde Gunar Stromer (Gunnar Strommer) novi zakon je ocijenio kao dalekosežnu kriminalizaciju, prenosi Euronews.

Usvajanje zakona

Vlada se nada da će ovaj zakon biti usvojen u junu, koja će dati vlastima mnogo šira ovlaštenja da pritvore i gone one koji su osumnjičeni da pomažu terorističkim organizacijama, bilo finansijski ili drugim sredstvima.

- Do sada je bilo teško goniti ljude osim ako akcije mogu biti povezane s određenim terorističkim aktom - rekao je on i dodao da bi novi zakon obuhvatio sve oblike učešća u terorizmu.

Stromer je između ostalog rekao da potreba za strožim zakonima postoji još od napada u centru Štokholma (Stokholma) 2017. godine, kada je naoružani napadač ubio pet osoba pucajući na ljude u prometnoj trgovačkoj ulici, kao i da se nivo prijetnje Švedskoj povećao nakon paljenja Kur'ana ispred turske ambasade u Štokholmu prošlog mjeseca.

Borba protiv terorizma

Premijerka Finske Sana Marin (Sanna) u Štokholmu je izjavila da je u svačijem interesu da nordijske komšije zajedno uđu u NATO.

Švedska i Finska su prošle godine podnijele zahtjev za ulazak u NATO, ali se suočavaju s primjedbama Turske. U borbi protiv teorizma, Švedska se obavezala da će pojačati saradnju kao dio sporazuma postignutog u junu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.