UZNEMIRUJUĆI PRIZORI

Video / Gradovi u Siriji i Turskoj iz zraka, sve je sravnjeno sa zemljom

Prvo sam pomislio da helikopteri bacaju bombe, rekao je Alabdulah, volonter

Akcija spašavanja zarobljenih. Printscreen

A. O.

7.2.2023

Broj poginulih u dva razorna zemljotres koji su jučer pogodili južni dio Turske i sjeverozapadnu Siriju porastao je na više od 4.300.

Zemljotresi su za sobom ostavili na hiljade povrijeđenih osoba, kao i onih koji su ostali bez krova nad glavom jer su sravnjeni sa zemljom čitavi stambeni blokovi.


Akcija spašavanja

I dalje traje ogromna akcija spašavanja. Hladno vrijeme ometa spasioce u potrazi za preživjelima.

Prvi zemljotres jačine 7,8 stepeni po Richteru dogodio se u noći po hladnom vremenu u pokrajini Kahramanmarasu na jugoistoku, oko 60 kilometara zračne linije od sirijske granice.

Uslijedili su deseci slabijih potresa, a prijepodne, također na jugoistoku Turske dogodio se još jedan magnitude 7,5 stepeni.

Ratna zona

Gradovi u Turskoj i Siriji su sravnjeni sa zemljom. Pokrajina Gataj (Hatay), koja se nalazi na granici sa Sirijom, jedna je od teško stradalih u potresu. Turski mediji navode da dijelovi pokrajine izgledaju kao ratna zona.

Teško su pogođeni i Gaziantep, Sanliurfa, Dijarbakir (Diyarbakir), Adana, Adijaman (Adiyaman), Malatja (Malatya), Osmanije (Osmaniye) i Kilis.

Gradovi u Siriji

Gradovi u Siriji također su potpuno sravnjeni sa zemljom. Na području pogođenom zemljotresom, a prethodno teško razorenom i ratom, živi više od 4.5 miliona ljudi. Najteže je pogođena provincija Idlib.

- Prvo sam pomislio da helikopteri bacaju bombe. Probudio sam se i otišao po svog sina. Navikli smo vaditi ljude iz ruševina, ali ovo je drugačije. Toliko je ljudi još uvijek zaglavljeno i umrijet će jer nemamo dovoljno opreme da dođemo do svih njih. Ništa nije ostalo, baš ništa - rekao je Ismail Alabdulah (Alabdullah), 36, volonter spasilaca Bijelih kaciga iz sela Sarmada.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.