DORIN RECEAN

Moldavija dobija novog proevropskog premijera

Moldavija je prošlog juna, zajedno sa Ukrajinom, dobila status kandidata za Evropsku uniju

Dorin Recean aktuelni savjetnik za nacionalnu sigurnost. Twitter

Z. K.

11.2.2023

Predsjednica Moldavije Maia Sandu u petak je imenovala novog premijera kako bi zadržala državu na evropskom putu. Ranije je Natalia Gavrilita saopćila je kako podnosi ostavku na ovu poziciju čime je pala i kompletna vlada.

Aktuelni savjetnik

Novi premijer bi trebao biti Dorin Recean, istaknuti proevropski političar i aktuelni savjetnik za nacionalnu sigurnost. Moldavski parlament, u kojem stranka Dorine Sandu ima udobnu većinu sa 63 od 101 mjesta, glasat će za potvrdu nominacije sljedeće sedmice.

Dosadašnja premijerka se u petak iznenadno obratila javnosti iz ureda u glavnom gradu države te je poručila kako je jedan od razloga za ostavku nepovjerenje unutar države.

Moldavija je prošlog juna, zajedno sa Ukrajinom, dobila status kandidata za Evropsku uniju, ali se vlada suočila sa intenzivnim pritiskom Moskve, koja je nastojala da potkopa njen autoritet.

- Da je naša vlada imala istu podršku kod kuće kakvu smo imali kod naših evropskih partnera, mogli bismo napredovati dalje i brže. Moldavija ulazi u novu fazu, u kojoj nam je sigurnost prioritet - dodala je Gavriliţa.

Izazivanje nemira

Moldavska vlada dugo je optuživala Rusiju, koja bazira vojnike u otcijepljenom regionu Pridnjestrovlja na istoku, da izaziva nemire u zemlji, uključujući proteste u glavnom gradu Kišinjevu.

U intervjuu za Politico prošlog mjeseca, Sandu je optužila Rusiju da koristi energetsku krizu i rastuće troškove kako bi „unijela nestabilnost u Moldaviju“, pozivajući se na napore Rusije da dezinformira i da podstakne antivladino raspoloženje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.