RUSKI ŠEF DIPLOMATIJE

Lavrov optužio SAD za "hegemonističko ponašanje"

Oni su od Ukrajine napravili neprijatelja umjesto da podstiču prijateljstvo koje je oduvijek bilo u središtu odnosa između ukrajinskog i ruskog naroda

Sergej Lavrov. Anadolija

S. S.

12.2.2023

Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrova ponovo je kritikovao SAD poručivši da zastupaju filozofiju monopoliste, što je za mnoge države neprihvatljivo. On je kazao da SAD ima za cilj dezintegraciju Rusije.

Optužio je SAD da su pokvarile odnose Rusije i Ukrajine.

- Oni su od Ukrajine napravili neprijatelja umjesto da podstiču prijateljstvo koje je oduvijek bilo u središtu odnosa između ukrajinskog i ruskog naroda još od 17. stoljeća. Zapadu se to nije dopalo – rekao je.

"Pokoravanje zemalja EU"

O odnosima SAD-a i zemalja Evropske unije kazao je da SAD ima za cilj "pokoravanje zemalja EU".

- Evropska unija je prije nekog vremena pokušala da postane samostalan igrač, da ima suverenitet i stratešku autonomiju. Rečeno im je da nema potrebe. Niko više ne govori o strateškoj autonomiji. To je odnos između hegemona i vazala – istakao je.

Mišljenja je i da se SAD generalno ponaša "hegemonistički".

- Posmatrajte izjave predsjednika Obame, Trampa, Bajdena i njihovih zaposlenika. Svaki put kada govore o nečemu, misao će zvučati tako da je Amerika jedna i jedina, da je izuzetna sila i da samo ona može održati svijet u dobrom stanju. Da njih nema, onda bi nastao svjetski haos. Filozofija diktatora i monopoliste – rekao je Lavrov.

O Sjevernom toku

On je kazao da su američki zvaničnici "suštinski, kroz svoje izjave, priznali da su eksplozije na plinovodu Sjeverni tok djelo SAD i da o tome pričaju sa zadovoljstvom".

- Američki zvaničnici suštinski priznaju da su eksplozije koje su potresle Sjeverni tok 1 i 2 njihovo djelo. Čak se i slade kada pričaju o tome - rekao je Lavrov.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.