GLAVNI SEKRETAR NATO-A

Stoltenberg: Počela je nova velika ruska ofanziva

Vidimo kako oni šalju više trupa, više oružja, rekao je Stoltenberg novinarima u Briselu

Jens Stoltenberg. AP

H. J. I.

14.2.2023

Jens Stoltenberg, glavni sekretar NATO-a, podržao je izvještaje lokalnih zvaničnika da je započela nova velika ruska ofanziva. 

Ukrajinski branioci, koji već mjesecima odoljevaju, spremni su za nove kopnene napade, rekli su ukrajinski vojni zvaničnici u ponedjeljak.

Bahmut glavni cilj

Položaji u Bahmutu su utvrđeni i dozvoljeno je ulazak samo vojnom osoblju, rekao je u ponedjeljak zamjenik komandanta bataljona.

Bahmut je glavni cilj ruskog predsjednika Vladimira Putina, a njegovo zauzimanje bi Rusiji dalo novo uporište u regionu Donjecka i rijetku pobjedu nakon mjeseci neuspjeha.

Regije Donjeck i Lugansk čine Donbas, industrijsko srce Ukrajine, koje je sada djelimično okupirano od strane Rusije koja želi potpunu kontrolu.

Više trupa i oružja

- Vidimo kako oni šalju više trupa, više oružja - rekao je Stoltenberg novinarima u Briselu, dodavši da je to početak nove ofanzive.

Ruski napad na Bahmut predvodili su plaćenici Wagnerove grupe , koji su ostvarili male, ali stabilne dobitke.

- Grad, gradska predgrađa, cijeli perimetar, a u suštini cijeli pravac Bahmut i Kostjantjnivka su pod ludim, haotičnim granatiranjem - rekao je u ponedjeljak Volodimir Nazarenko, zamjenik komandanta ukrajinskog bataljona Svoboda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.