OBJAVLJENO U MEDIJIMA

Rusi poklonili ratnim udovicama krznene bunde, sve snimili pa ih oduzeli

Prema riječima žena koje su željele ostati anonimne, neke od njih bile su statisti

Žene koje su dobile bunde. Printscreen / Twitter

H. J. I.

15.2.2023

Prije nekoliko dana objavljena je vijest kako su navodnim udovicama boraca iz Donbasa poginulih u akciji poklonjene bunde. No, neke od sudionica snimanja su za The Insider kazale da su im iste nakon snimanja oduzete.

Nekoliko sudionika videa podijelili su iskustva sa snimanja.

Neke bile statisti

Prema riječima žena koje su željele ostati anonimne, neke od njih bile su statisti pozvane da pred kamerama glume ratne udovice. No, kada je video bio gotov, organizatori su svim sudionicima, pa tako i pravim ratnim udovicama, oduzeli kapute. U međuvremenu, prema ukrajinskim medijima, kaputi su ukradeni iz trgovine u Hersonu.

Snimak žena koje drže bunde objaljen je na društvenim mrežama, a zatim i u medijima 8. februara

- Ovo je pomoć koju smo danas dobili. Vrlo smo zahvalni. Ovdje su se okupile porodice poginulih vojnika. Hvala vam od srca. Neke od nas možda nisu ni zamislile da ćemo dobiti ovakvu priliku - kaže jedna od žena. Snimatelj je prekinuo rekavši da su poklone dostavili "ruski aktivisti našeg glavnog grada".

Jednokratna finansijska pomoć

Jedna od žena u videu rekla je za The Insider da nije udovica, ali je pristala pojaviti se pred kamerom u zamjenu za bundu. Inicijativu su organizirali bivši ministar odbrane Donjecke narodne republike i saradnik blogera Igora Strelkova Jevgenij Skripnik, Strelkovljeva supruga Miroslava Reginskaja i izvjesna Olga Vasiljeva.

Poznato je i da je autor kampanje finansijske pomoći. Ratne udovice dobile su jednokratnu isplatu od 10.000 rubalja (250 KM) i morale su se fotografisati.

Standardni naslov iznad svake fotografije glasi: "Zahvaljujući doprinosu naših prijatelja, uspjeli smo pružiti finansijsku pomoć od 10.000 rubalja ime, udovici heroja Novorusije". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.