POMOĆ UGROŽENIM

FUCZ u Turskoj: Protekla 24 sata bila su izuzetno teška i iscrpljujuća

Svakodnevno izvlačenje mrtvih osoba veliki je stres za pripadnike tima

Federalna Uprava Civilne Zaštite. Facebook

E. A.

15.2.2023

Razorni zemljotresi su pogodili Tursku i Siriju, te urušili veliki broj stambenih objekata. Broj žrtava se povećava, te je sada prešao skoro 30.000 samo u Turskoj. 

Spasilačke službe iz skoro svih zemalja svijeta otputovale su u ove drvije države kako bi pomogli ugroženim. 

- Protekla 24 sata bila su izuzetno teška i iscrpljujuća za spasioce i članove tima. Pripadnici USAR tima FUCZ i GSS FBiH ne odustaju od potrage. Radili su u tri smjene svjedočeći dramatičnim i potresnim situacijama - naveli su.

Federalna Uprava Civilne Zaštite - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Dodaju i da je veliki broj tijela, smrtno stradalih osoba izvučen iz ruševina, a na lokalitetima radova se osjeti izrazito neugodan miris. 

- Svakodnevno izvlačenje mrtvih osoba veliki je stres za pripadnike tima, kao i veliki broj članova porodica koji svakodnevno spavaju u blizini ruševina, u vozilima i šatorima te mole za pomoć u pronalsku njihovih najbližih - napisano je u saopćenju. 

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+10

Svakog dana svjedoče i novim podrhtavanjima tla, koji su opasnost za same spasioce, te se akcije spašavanje moraju prekidati dok se tlo ne smiri.

- Novih deset pripadnika USAR tima koji su u Tursku stigli sa dodatnom opremom priključili su se jutros kolegama na terenu - stoji u saopćenju Federalne Uprave Civilne Zaštite.

Kažu i to da je sve manje izgleda za pronalazak živih osoba, tim za brzu pretragu sa psma, teleskopskim i edoskopskim kamerama, na zahtjev AFAD-a radio je brze pretrage na nekoliko lokacija u Hataju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.