DRŽAVNI SEKRETAR SAD

Blinken: Snažno stojimo uz Moldaviju u podršci njezinoj sigurnosti

Amerika je bila uz nas na svakom koraku u suočavanju s teškim izazovima u energetici, ekonomiji, sigurnosti, rekla je Sandu

Blinken: Podrška Moldaviji. AP

A. O.

18.2.2023

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Entoni Blinken (Antony) na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji poručio je kako je duboko zabrinut zbog ruskih zavjera i pokušaja destabilizacije Moldavije.

Nakon što je predsjednica Moldavije Maia Sandu ranije ove sedmice kazala kako Rusija planira državni udar na ovu zemlju, oglasio se i Blinken istakavši svoju zabrinutost.

Duboka zabrinutost 

- Duboko smo zabrinuti zbog zavjera za koje znamo da dolaze iz Rusije kako bi se pokušala destabilizovati vlada Moldavije. Snažno stojimo uz Moldaviju u podršci njezinoj sigurnosti, njezinoj neovisnosti, njezinoj teritorijalnom integritetu te vrlo važnim reformskim naporima koje poduzimaju predsjednik i vlada – izjavio je Blinken na sastanku sa Sandu u Njemačkoj.

Predsjednica Moldavije je tom prilikom istakla kako je 2022. godina jako teška za Moldaviju te se zahvalila Americi na podršci u suočavanju s bezbrojnim izazovima, uključujući energiju, privredu i sigurnost.

Državni udar 

- Amerika je bila uz nas na svakom koraku u suočavanju s teškim izazovima u energetici, ekonomiji, sigurnosti. Vi nam pomažete u jačanju naše sigurnosti. Pomagali ste nam da modernizujemo vojsku, borimo se protiv cyber prijetnji i dezinformacija. I u ime građana Moldavije, želim da vam se zahvalim - izjavila je Sandu.

Također, ona je nedavno izjavila da Rusija planira organizirati državni udar u zemlji, uključujući iscenirane demonstracije i angažovanje učesnika s vojnom obukom, kao i građana Bjelorusije, Rusije, Srbije i Crne Gore, kako bi se napali vladine zgrade i srušila vlada.

Prema Sandu, ovo nije prvi put da Rusija namjerava destabilizovati Moldaviju. Takvih je pokušaja bilo prošle jeseni, ali su, zahvaljujući brzoj intervenciji moldavskih vlasti, osujećeni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.