AFRIČKA UNIJA

Izraelski diplomata izbačen sa samita

Izrael je veoma nezadovoljan zbog ovog incidenta u kojem je zamjenik direktora za Afriku izbačena iz sale, saopćilo je ministarstvo

Šeron Bar Li izbačena sa samita. Twitter

A. Č.

18.2.2023

Izraelski diplomata visokog ranga, Šeron Bar Li, izbačena je danas sa godišnjeg samita Afričke unije u Etiopiji usljed eskalacije spora o statusu Izraela u ovom bloku.

Na videu objavljenom na Twitteru prikazano je da je obezbjeđenje intervenisalo tokom ceremonije otvaranja samita i obratilo se Bar Lijevoj, prije nego što je ona izašla.

- Izrael je veoma nezadovoljan zbog ovog incidenta u kojem je zamjenik direktora za Afriku, ambasador Šeron Bar Li, izbačena iz sale Afričke unije uprkos svom statusu akreditovanog posmatrača i iako je imala propusnicu - saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

Portparol predsjedavajućeg komisije Afričke unije Eba Kalondo rekla je da je sklonjena jer se očekivao dolazak ambasadora Izraela u Etiopiji.

Izrael je za ovaj incident optužio Južnoafričku Republiku i Alžir, ključne zemlje u bloku od 55 država, uz ocjenu da je događaj podstaknut "mržnjom".

Južnoafrička Republika je odbacila optužbe i saopštila da blok još nije donio odluku o prijavi Izraela za status posmatrača u ovoj organizaciji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.