AMBASADOR SRBIJE

Đurić iz Vašingtona: Sada se odlučuje sudbina srpskog naroda

On je ukazao i da je Konferencija samo skroman početak, a da su pred njima kolosalni zadaci i ogromna odgovornost, naročito u ovom prijelomnom vremenu

Đurić u društvu s Eskobarom. Twitter

D. H.

19.2.2023

Konferencija srpske dijaspore u Sjedinjenim Američkim Državama, prva ove vrste do sada, uspješno je održana u Vašingtonu u organizaciji Ambasade Srbije, javljaju beogradski mediji.

"Jačanje veza"

Simbolično nazvan „Jačanje veza“, skup je, po riječima ambasadora Marka Đurića, imao za cilj da bude početni impuls za buduća nova okupljanja Srba u SAD, navodi se u saopštenju ambasade.

Otvorivši Konferenciju, Đurić istakao je da ga je veoma obradovala činjenica da su predstavnici srpske zajednice došli iz svih krajeva Amerike – od Kalifornije, Floride, Aljaske, pa sve do Havaja, gotovo iz svih 50 američkih država – ocjenjujući da su upravo učesnici pravi heroji ovog skupa.

- Ono što mene takođe ispunjava srećom jeste i to da ovog skupa ne bi bilo da u Srbiji nije sazrela svijest o značaju našeg okupljanja ovdje. Mi smo za ovo okupljanje i za rad sa našim ljudima u iseljeništvu dobili ne samo podršku, već i direktan nalog najvišeg državnog rukovodstva Srbije – predsjednika Aleksandra Vučića i Vlade, kojima takođe dugujemo zahvalnost za podršku u organizaciji ove konferencije - rekao je Đurić.

On je ukazao i da je Konferencija samo skroman početak, a da su pred njima kolosalni zadaci i ogromna odgovornost, naročito u ovom prijelomnom vremenu za Srbiju.

-  Nalazimo se u prelomnom historijskom trenutku, kada se odlučuje sudbina srpskog naroda u svim dijelovima našeg historijskog etničkog prostora – od Beograda, naše sjeverne ravnice, do Kosova i Metohije, i do drugih krajeva bivše Jugoslavije u kojima žive Srbi - rekao je Đurić.

https://publish.twitter.com/?query=https%3A%2F%2Ftwitter.com%2Fmarkodjuric%2Fstatus%2F1627070807628468225&widget=Tweet

Unapređenje saradnje SAD i Srbije

Naglasio je da u takvim uslovima potrebno da "u najmoćnijoj zemlji zapadne civilizacije svi naši ljudi budu predstavnici interesa svog naroda".

- Ja vas pozivam da se organizujemo tako, da sa izabranim predstavnicima u vašim distriktima, u vašim sredinama, razgovaramo o tome na koji način da podržimo unapređenje saradnje između Srbije i SAD - dodao je Đurić.

Vladika istočnoamerički Irinej izrazio je zahvalnost učesnicima Konferencije na velikom odazivu na poziv ambasadora Đurića i Ambasade, rekavši da su se time svi prisutni zapravo odazvali pozivu svoje države.

- Zahvalan sam što se naša Srbija sve više i više vraća sebi – onoj Srbiji koja je nekad bila, koja jeste i koja će biti - rekao je episkop, i dodao da je ovaj skup izuzetna prilika u svim mogućim oblastima srpskog življa u Americi, Srbiji i širom svijeta, da se srpska zajednica redovno sastaje i tako čini dobrobiti za našu zemlju i naš narod.

Potencijal dijaspore

Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon ocijenio je da srpska dijaspora predstavlja značajan ekonomski, kulturni i intelektualni potencijal.

- Kada govorim o potencijalu, ne govorim samo o ljudima koji se vraćaju – a kojih je sve više i više jer se Srbija razvija, naročito u posljednjih deset godina – i svojim znanjem i sposobnostima u Srbiju unose nove ideje, načine razmišljanja i poslovanja, već mislim i na sve one koji žive van Srbije i koji su prave spone između Srbije i svijeta - podvukao je Gujon.

On je, između ostalog, izrazio i uvjerenje da će jedan od rezultata Konferencije biti skorašnje postizanje dogovora o otvaranju nekoliko škola srpskog jezika u Americi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.