ŠEF AMERIČKE DIPLOMATIJE

Blinken u posjeti Turskoj: Sastat će se s Erdoanom

Prioritetno neslaganje koje će se naći na dnevnom redu je turska blokada pristupa Švedske i Finske NATO-u

Entoni Blinken: Posjeta Turskoj. AP

A. O.

20.2.2023

Šef američke diplomatije Entoni Blinken (Antony) sastat će se u ponedjeljak u Ankari s turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom (Recepom Tayyipom Erdoganom) nakon što je posjetio zonu epicentra zemljotresa i najavio dodatnu pomoć.

Ovo je prva posjeta američkog državnog sekretara Turskoj otkad je preuzeo dužnost prije dvije godine. Na dnevnom redu bit će sukob u Ukrajini.

Zategnuti odnosi

Sjedinjene Države priznaju svojm turskom savezniku konstruktivnu ulogu: od početka sukoba 24. februara 2022. Ankara, koja je zadržala dobre odnose i s Kijevom i s Moskvom, nudi svoje posredništvo. SAD i Turska, saveznici unutar NATO-a, često imaju zategnute odnose, a njihove nesuglasice trebale bi biti tema razgovora.

Prioritetno neslaganje koje će se naći na dnevnom redu je turska blokada pristupa Švedske i Finske NATO-u. Njihove kandidature čekaju od maja prošle godine. U četvrtak je šef NATO-a Jens Stoltenberg za posjetu Turskoj rekao da je "sada trenutak" da se prime u Savez te dvije zemlje sjevera Europe.

Još jedna geopolitička tema je potencijalna prodaja lovaca bombardera F-16 Turskoj koju blokira Kongres u Vašingtonu (Washingtonu) jer je zabrinut zbog stanja ljudskih prava u Turskoj, kao i prijetnji uperenih prema Grčkoj.

Spasioci na terenu

Posjeta Blinkena odvija se i u kontekstu zemljotresa koji je 6. februara pogodio Tursku i Siriju. Četrnaest dana nakon tog zemljotresa magnitude 7.8 koji je razorio južnu Tursku i sjevernu Siriju štete su velike, a žrtve vrlo visoke: prema posljednjim podacima život je izgubilo više od 44.000 ljudi.

Na terenu neumorno radi 265.000 turskih spasilaca, u pratnji gotovo 11.500 spasilaca iz inozemstva. Ali Turska je u nedjelju objavila da će prekinuti većinu potraga. Nijedna nova preživjela osoba nije pronađena u posljednja 24 sata.

Odlazak u Grčku

Blinken je u nedjelju najavio dodatnu pomoć. Sjedinjene Američke Države osigurat će još 100 miliona dolara pomoći stradalima u razornom zemljotresu, osim ranije odobrenih 85 miliona dolara, objavio je u nedjelju State Department.

Predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) planira odobriti 50 miliona dolara za pomoć izbjeglicama i migrantima te još 50 miliona dolara za ljude stradale u razornom zemljotresu, navodi se.

Tu je vijest objavio i američki državni tajnik Blinken u nedjelju u zračnoj bazi Incirliku gdje je stacionirano oko 1.500 američkih vojnika. Nakon Turske Blinken završava evropsku turneju u Ateni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.