UOČI SJEDNICE UN-A

Kina planira predložiti plan za mir u Ukrajini: Za Zelenskog je neprihvatljiv, ima svoj vlastiti

Naš dokument, našu „formulu mira“, već je podržao velik broj država i očekujemo da će se isto ponoviti i 23. februara, rekao je Zelenski

Volidimir Zelenski. Screenshot

S. S.

22.2.2023

Kineski predsjednik Si Đinping (Xi Jinping) pred Ujedinjenim narodima u petak, tačno godinu dana otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin počeo invaziju na Ukrajinu, planira održati "mirovni govor".

Očekuje se da će u njemu kineski predsjednik, koji gaji velike simpatije prema Rusiji, predložiti plan za postizanje mira između dvije zaraćene strane. Iako se prema ovome vidi kako Kina intenzivno radi na tome da postane glavni diplomatski igrač, iako je istovremeno u zategnutim odnosima s drugim svjetskim silama, uključujući SAD, čini se kako Sijev plan baš i nema podršku Volodimira Zelenskog.

Prema pisanju ukrajinske novinske kuće Pravda, ukrajinski predsjednik u utorak je na konferenciji za novinare odbacio Sijev potencijalni mirovni plan, prenosi Newsweek. Umjesto toga, ukazao je na vlastiti mirovni plan, o kojemu bi Generalna skupština UN-a trebala glasati u četvrtak.

Formula mira

- Naš dokument, našu „formulu mira“, već je podržao velik broj država i očekujemo da će se isto ponoviti i 23. februara na sastanku UN-a, kad će se glasati o odgovarajućoj rezoluciji - izjavio je Zelenski i naglasio kako je vrlo važno "o tome imati jedinstveni stav".

I ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba na konferenciji za medije u utorak rekao je kako predsjednikov mirovni prijedlog "ostaje glavni prioritet".

- Najviši kineski diplomat Vang Ji sa mnom je podijelio neke elemente njihovog plana, ali Ukrajina ga još nije vidjela u cijelosti - dodao je Kuleba.

Opsežni mirovni plan Zelenskog sadrži deset tačaka među kojima su obnova teritorija Ukrajine, povlačenje ruskih trupa iz cijele zemlje i poseban sud za procesuiranje ruskih ratnih zločina. Njegov plan uključuje i mjere za garantiranje nuklearne sigurnosti, osiguranje izvoza ukrajinskog žita, oslobađanje svih ratnih zarobljenika, sprječavanje ekocida i budućih sukoba te potvrđivanje završetka rata potpisanim dokumentom, piše Newsweek.

Otkriven plan

S druge strane, Kina nije javno otkrila svoj plan. Interfax Ukrajina, pozivajući se na Bloomberg, prenosi kako bi Sijev plan mogao uključivati prekid vatre. To bi također moglo uključivati zaustavljanje opskrbe Ukrajine oružjem od strane Zapada, što se ne spominje u planu Volodimira Zelenskog.

Obraćajući se Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji, najviši kineski diplomat Vang Ji istaknuo je potrebu poštivanja teritorijalnog integriteta. Podsjetimo, Rusija se usprotivila planu ukrajinskog predsjednika, a ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov još je u decembru odbacio mirovni prijedlog temeljen na uslovima povlačenja trupa, odštete i međunarodnog suda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.