POTVRDILA BIJELA KUĆA

SAD će uvesti carinu od 200 posto na aluminij iz Rusije

Na spisak su dodate desetine kompanija uključujući 79 kompanija iz Rusije, pet iz Kine, dvije iz Kanade i tri iz Francuske, Nizozemske i Luksemburga

Ruski aluminij proizvodi Rusal koji pokriva šest posto globalnog snabdijevanja. Printscreen

A. O.

24.2.2023

Sjedinjene Američke Države uvest će carinu od 200 posto na aluminij proizveden u Rusiji počevši od 10. marta.

Vijest o tome danas je objavila Bijela kuća, najavljujući širok spektar sankcija zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Ograničavanje izvoza

Ruski aluminij proizvodi Rusal koji pokriva šest posto globalnog snabdijevanja. Izvoz u SAD činio je sedam posto prihoda Rusala u prvoj polovici 2022. godine.

Analitičari su ovaj mjesec rekli da bi Rusija na tu mjeru mogla odgovoriti ograničavanjem izvoza nikla i paladija koji su važni za SAD. Nikal je važan za aeronautičku industriju i baterije za električna vozila. Paladij je ključan sastojak za automobilske katalizatore.

Istovremeno, američko ministarstvo trgovine danas je kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu uvelo sankcije desetini poduzeća uključujući poduzeća u Kini, Kanadi i Francuskoj, dodavši ih na popis poduzeća s kojima se ograničava trgovina.

Prekidanje pristupa

Time se, u povodu prve godišnjice rata, žele nastaviti "napori da se ruskoj odbrambenoj industrijskoj bazi i vojsci prekine pristup čak i niskotehnološkoj potrošačkoj robi koju žele nabaviti kako bi Rusija nastavila rat", navodi se u saopćenju.

Na spisak su dodate desetine kompanija uključujući 79 kompanija iz Rusije, pet iz Kine, dvije iz Kanade i tri iz Francuske, Nizozemske i Luksemburga.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.