OSMA SEDMICA PROTESTA

Brojni Izraelci na ulicama zbog pravosudne reforme

Novi protest održava se nakon što su dvije ključne odredbe nacrta zakona prošle u utorak u parlamentu prvo čitanje.

Demonstracije u Izraelu. Screenshot

S. S.

25.2.2023

Osmu sedmicu zaredom više hiljada Izraelaca izašlo je večeras na ulice Tel Aviva u znak protesta zbog kontroverzne pravosudne reforme za koju se zalaže premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu), a koju oni ocjenjuju napadom na demokratiju.

Novi protest održava se nakon što su dvije ključne odredbe nacrta zakona prošle u utorak u parlamentu prvo čitanje.

Sporno izuzeće

Prva mijenja proces imenovanja sudaca, a druga ima za cilj spriječiti Vrhovni sud da stavi van snage svaki novi glavni zakon koji bi usvojio parlament.

Još jedna sporna odredba nacrta je uvođenje klauzule "izuzeća", koja bi omogućila parlamentu da jednostavnom većinom poništi neke odluke Vrhovnog suda.

- Borimo se za našu zemlju, za demokratiju, za ista prava. Neko treba zaustaviti vladu, oni će kontrolisati naše živote. Užasnuti smo idejom da postanemo fašistička zemlja - rekao je za agenciju France presse Ronit Peled, koji je došao na protest.

Vlada, koju je u decembru formirao Netanjahu sa strankom ekstremne desnice i ultraortodoksnih Jevreja, najavila je u januaru taj nacrt reforme. Prema kritičarima, tekst želi smanjiti utjecaj sudske vlasti u korist one političke, što prijeti demokratskom karakteru Izraela.

Uspostavljanje ravnoteže

Ali Benjamin Netanjahu i njegov ministar pravosuđa Jariv Levin ocjenjuju reformu potrebnom kako bi se uspostavila ravnoteža snaga između zastupnika i Vrhovnog suda, koji premijer i njegovi saveznici smatraju politiziranim.

Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Volker Türk pozvao je u utorak Izrael da suspendira reformu, zabrinut za njezine posljedice po pitanju ljudskih prava i neovisnosti sudstva. Opozicija optužuje Netanjahua da želi provesti reformu iz vlastitih interesa, prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.