PETR PAVEL

Češki predsjednik: Ukrajina treba biti spremna na najgore

Vjerovatno je očekivao da ukrajinska strana neće biti tako jaka i odlučna i da Zapad neće biti jedinstven u svom odgovoru, rekao je Pavel

Pavel: Putin je sigurno mislio da je ruska vojska najbolja i najbolje opremljena na svijetu. Twitter

A. O.

27.2.2023

Novoizabrani predsjednik Češke Republike Petr Pavel tokom obraćanja komentirao je rat u Ukrajini, ocijenivši da njegov kraj nije ni blizu, te da će Ukrajinci biti primorani "na najgore".

- Lako je drugima da kažu Ukrajincima da se bore do posljednje kapi krvi. Lako je, ali to je vaša krv, a ne naša - rekao je Pavel.

Bio iznenađen 

Ogromna je većina zapadnih lidera prilično optimistična u pogledu izgleda Ukrajine u ratu protiv Rusije, kazao je bivši general NATO-a dodavši da je bio iznenađen snagom otpora koji su Ukrajinci pružili agresoru.

- Prije svega, nisam ni slutio da Rusija može da napadne, jer su sve analize ukazivale da to ne bi bilo u njenom nacionalnom interesu - rekao je on.

Pavel je dodao da je to najgora moguća odluka predsjednika Putina sa tog aspekta, ali je očigledno mislio drugačije.

- Vjerovatno je očekivao da ukrajinska strana neće biti tako jaka i odlučna i da Zapad neće biti jedinstven u svom odgovoru. On je sigurno mislio da je ruska vojska najbolja i najbolje opremljena na svijetu – kazao je Pavel.

Ne razumije odluku 

Pavel kaže da ne razumije rusku odluku da pokrene invaziju. Upitan je da li će Zapad zaista podržavati Ukrajinu koliko god treba, iako bi rat mogao dugo da traje.

Pavel je na pitanje odgovorio da se treba nadati najboljem, ali treba biti spreman i na najgore.

Njegova je prognoza da rat skoro sasvim sigurno neće biti gotov ove godine i da može da preraste u zamrznuti sukob.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.