NAKON TRI GODINE

Hong Kong ukida obavezno nošenje maski

Posebna administrativna regija Hong Kong jedno je od posljednjih mjesta na svijetu na kojima je još uvijek nošenje maski obavezno

Odluka stupa na snagu sutra. Printscreen

H. J. I.

28.2.2023

Hong Kong će ukinuti obavezu nošenja maski u borbi protiv koronavirusa, rekao je izvršni upravitelj te regije Džon Li (John Lee) u pokušaju da privuče posjetitelje i poslovanje te obnovi normalan život više od tri godine nakon nametanja strogih pravila.

Odluka sutra stupa na snagu

Ukidanje obaveze nošenja maski u Hong Kongu stupa na snagu od srijede, 1. marta, rekao je Li na brifingu za novinare. Posebna administrativna regija Hong Kong jedno je od posljednjih mjesta na svijetu na kojima je još uvijek nošenje maski obavezno.

Administrativne regije Hong Kong i Macau slijedile su kinesku politiku nulte tolerancije na koronavirus u posljednje tri godine. Hong Kong je prošle godine počeo ukidati restriktivne mjere, ali obaveza nošenja maski na snazi je od 2020. godine.

"Hong Kong se vraća u normalu"

- Mislimo da je ovo najbolji trenutak za donošenje ove odluke. To je jasna poruka koja pokazuje da se Hong Kong vraća u normalu - rekao je Li. Na visokorizičnim mjestima kao što su bolnice, upravitelji mogu odlučiti hoće li zahtijevati od osoblja i posjetitelja da nose maske, dodao je.

Susjedna posebna administrativna regija Macau najavila je ukidanje obveze nošenja maski 26. februara, i to za sve lokacije osim javnog prijevoza, u bolnicama i na nekoliko drugih mjesta. Stanovnici kontinentalne Kine ne moraju nositi maske na otvorenom, iako ih vlasti potiču da to čine u javnim zatvorenim prostorima kao što su aerodromi i željezničke stanice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.