MOGUĆI UZROK

Ovo su navodne riječi upravnika zbog kojeg se desila nesreća u Grčkoj

Izvori upućeni u slučaj objašnjavaju da to vjerovatno znači da šef stanice, koji je uhapšen u srijedu u podne, nije shvatio da je dao pogrešnu komandu

U nesreći je stradalo najmanje 40 osoba. AP

A. O.

1.3.2023

Svega nekoliko riječi, koje je šef stanice u Larisi (Larissi) izgovorio mašinovođi putničkog voza koji je saobraćao iz Atine ka Solunu, mogle bi da budu razlog što je došlo do frontalnog sudara sa teretnim vozom koji je saobraćao ka Larisi.

U nesreći je stradalo najmanje 40 osoba, a više od 90 je povrijeđeno.

Kako javlja Protothema, vrlo je vjerovatno da su ove riječi bile fatalne za voz u kojem je bilo 370 putnika i članova posade.

Crveno svjetlo

- LAR 62, prođite kroz crveno izlazno svjetlo dok ne dođete do ulaza u Nei Pori - navodno su riječi glavnog čovjeka stanice u Larisi upućene mašinovođi koji je u vagonima prevozio više od 350 osoba.

Inače, Nei Pori je prva stanica poslije Larise.

Upućeni izvori kažu da je "prema onome što je do sada saopćeno, načelnik stanice rekao policiji da je dao nalog za promjenu kolosijeka, što sistem nije sproveo”.

- S obzirom na to da se incident dogodio na otprilike 25 kilometara od željezničke stanice i mjesta promjene kolosjeka, da je šef stanice shvatio da se voz kreće unazad, naredio bi da se oba voza zaustave prije nego što se sretnu - dodali su isti izvori.

Pogrešna komanda

Izvori upućeni u slučaj objašnjavaju da to vjerovatno znači da šef stanice, koji je uhapšen u srijedu u podne, nije shvatio da je dao pogrešnu komandu i da je putnički voz prebacio na "silaznu" liniju za Atinu na kojoj je teretni voz već bio u pokretu.

Isti izvori su, međutim, pojasnili da dio odgovornosti, očigledno manji, snose obojica mašinovođa jer su obavezni da razgovaraju jedni sa drugima, a također i sa Hellenic Train-om jer vozovi imaju GPS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.