NOVI DETALJI

Ruski partizani poslali poruku Putinu: Staviti tačku na postojanje imperije zla

Djelovanje ruskih partizana aktuelno je već više od pola godine

Ruski dobrovoljački korpus. Printscreen

Z. K.

2.3.2023

Federalna služba sigurnosti Ruske Federacije (FSB) oglasila se s novim detaljima nakon što su diverzanti koji su se predstavili kao članovi ruske dobrovoljačke garde izvršili napad na području oblasti regije Brjansk u Rusiji.

Posebna jedinica

Prema navodima FSB-a, pripadnici ove službe uz pomoć regularne vojske potisnuli su članove dobrovoljačke garde na teritoriju Ukrajine.

- Kao rezultat poduzetih mjera, nalet nacionalista u Brjanskoj regiji je zaustavljen. Da bi se izbjegle civilne žrtve i oštećenja civilne infrastrukture, neprijatelj je potisnut na teritoriju Ukrajine gdje mu je nanijet masovni artiljerijski udar - poručili su iz FSB-a.

Povodom napada ruskih dobrovoljaca koji se, kako ističu, bore protiv Putinovog režima oglasio se i ruski opozicionar Ilja Ponomarev koji se trenutno nalazi u egzilu u Ukrajini.

- Nemam ništa sa napadom, ali znam momke koji su to dobro uradili. Na strani su Ukrajine u sastavu raznih dobrovoljačkih bataljona još prije pune invazije prošlog februara. Od septembra su formirali posebnu jedinicu u Ukrajini. Danas su izvršili diverziju na području Brjanska - rekao je Ponomarev.

Simboličan odgovor 

Prema njegovim riječima, prodor RDK-a na teritoriju Ruske Federacije simboličan je odgovor na nove Putinove izjave o potrebi jačanja sigurnosti na granici s Ukrajinom.

- Ovo je vrlo simbolično, jer je Putin bukvalno prije 2-3 dana rekao da je potrebno jačati graničnu sigurnost. Jasno su mu pokazali šta vrijede njegove izjave. Bilo je minskih polja, graničara, ali momci iz RDK su izvršili izviđanje i pronašli način da prođu - poručio je on.

Također, ruski opozicionar je naglasio kako na teritoriji Ukrajine ima mnogo Rusa koji se bore protiv Putinovog režima. Svi, kako naglašava, imaju isti cilj - povratak u slobodnu Rusiju.

- Oni se organizuju kako bi stavili tačku na postojanje imperije zla. Ovo je RD i Legija slobode Rusije koju ja predstavljam te niz drugih grupa koje se ne reklamiraju, ali djeluju na teritoriji Ukrajine. RDK je upravo postao prvi koji je otvoreno pokazao za šta su sposobni - zaključio je Ponomarev.

Objavili manifest

Djelovanje ruskih partizana aktuelno je već više od pola godine. Nakon aktiviranja autobombe u Moskvi, kada je stradala Darija Dugina, oglasili se se predstavnici Nacionalne republikanske armije (NRA) koji su poručili kako su oni izveli napad.

Nakon napada, članovi ove organizacije objavili su i manifest u kojem su Putina proglasili uzurpatorom vlasti.

- Predsjednika Putina proglašavamo uzurpatorom vlasti i ratnim zločincem koji je izmijenio Ustav, pokrenuo bratoubilački rat među slavenskim narodima i poslao ruske vojnike u sigurnu i besmislenu smrt - navodi se.

U manifestu NRA navodi da vjeruju u obespravljene ljude koji imaju pravo na pobunu protiv tiranina, te da će Putina svrgnuti i uništititi.

- Naš cilj je zaustaviti uništavanje Rusije i njenih susjeda, zaustaviti djelovanje šačice biznismena iz Kremlja koji su usisali bogatstvo našeg naroda i danas čine zločine unutar i izvan zemlje - navodi se.

Dvije strane medalje

Autori pozivaju ruske vojnike da prestanu da pucaju na braću iz drugih zemalja, Gruzije, Sirije i drugih.

- Pozivamo sve Ruse da se priključe našim redovima i podignu bijelo-plavo-bijelu zastavu nove Rusije umjesto trobojnice koju je osramotila Putinova vlast - piše u manifestu koji je objavljen sredinom prošle godine.

Iako će i ovaj napad, baš kao i onaj u Moskvi kada je poginula kćerka ruskog ideologa Aleksandra Dugina, imati dvije strane medalje, novi ulazak na rusku teritoriju samo je još jednom pokazao ranjivost trenutnog ruskog odbrambenog sistema.

Imaju podršku

Od samog početka, Kremlj je tvrdio da su napad organizirali ukrajinski nacionalisti. Međutim, potpuno je jasno kako aktuelna vlast na čelu sa Vladimirom Putinom ima i dovoljno neistomišljenika u samoj Rusiji kako među običnim građanima tako i među političarima koji su svoje djelovanje nastavili nešto dalje od domovine.

Ukoliko se nezadovoljstvo ne može iskazati na demokratski način, onda je opcija diverzije podjednako primamljiva. Ruski partizani, koliko god članova okupljali, pokazali su da su spremni i sposobni izvršiti takve aktivnosti koje sigurno podršku imaju i među ruskim opozicionarima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.