OBJAVILI OPOZICIONARI

Objavljen snimak početka napada na ruski avion u Bjelorusiji

Kako se može uočiti na snimku dron je sletio na rotirajuću radarsku kupolu Berieva A-50

Napad na avion. Screenshot

S. S.

2.3.2023

Bjeloruska opoziciona organizacija BYPOL objavila je snimak slijetanja drona s četiri elise na sovjetski vojni avion za rano upozorenje i kontrolu Beriev A-50 u zračnoj bazi u Mačulišći.

Kako se može uočiti na snimku dron je sletio na rotirajuću radarsku kupolu Berieva A-50, pomoću svoje kamere snimio situaciju u zračnoj bazi te se onda od nje udaljio.

Podsjetimo, BYPOL je kazao da je u nedjelju u bazi Mačulišči koja se nalazi 12 kilometara od glavnog grada Bjelorusije Minska oštetio jedan takav Beriev A-50 .

- Uništen je jedan od devet (aviona za rano upozorenje i nadzor) Ruskih zračno-svemirskih snaga vrijedan 330 miliona dolara. To su bili dronovi. U operaciji su učestvovali Bjelorusi. Ostvarili su pobjedu i sada se nalaze izvan zemlje. Svi su pobjegli. Taj avion više letjeti neće - rekao je BYPOL, bjeloruska partizanska organizacija.

Prema nekim izvještajima, taj su A-50 napala dva drona, a jedan ga je navodno pogodio blizu kokpita. Franak Viačorka, savjetnik bjeloruske opozicijske političarke Sviatlane Tihanovskaje, rekao je da je to bila najuspješnija diverzija u Bjelorusiji od početka 2022. godine do danas.

Bjeloruski projekt Hajun, medij koji vodi protjerani bjeloruski disident Anton Motolko, tvrdi da je spomenuta snimka, ako je suditi prema vremenskim prilikama, nastala nekoliko dana prije nedjeljnog napada u kojem je uništen jedan ruski Beriev A-50.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.