NEPRIHVATLJIVE PORUKE

Iz UN-a osudili izjavu izraelskog ministra da treba "obrisati" palestinsko selo

Ova izjava je nastala nakon ubistva dva Izraelca u mjestu Huvara

Turk: Osudio izjavu Smoliča. AP Photo/Ariana Cubillos

S. S.

3.3.2023

Povjerenik za ljudska prava UN-a kritikovao je izjave izraelskog ministra finansija zbog poziva na brisanje palestinskog sela Huvare. On je tu nazvao kao „nedokučivu izjavu o pitanju na nasilje i neprijateljstvo“. Turk je to saopćio prilikom obraćanja na Vijeću za ljudska prava UN-a u Ženevi, gdje je predstavljao izvještaj o Palestini:

Ministar finansija Izraela Bezalel Smotrič (Smotrich) je inače lider stranke koja zastupa interese židovskih doseljenika na Zapadnoj obali.

Ova izjava je nastala nakon ubistva dva Izraelca u mjestu Huvara. Nakon toga su izraelski doseljenici ove sedmice zapalili više desetina kuća, trgovine i automobile, a stradao je i jedan Palestinac.

Lokalni mediji objavili su da je izraelski ministar odbrane Joav Galan jučer potpisao naloge za administrativni pritvor dvojice osumnjičenika, nakon što je sud u Jeruzalemu naredio policiji da oslobodi svih sedam osoba privedenih zbog napada na Palestince u Huvari. Amnesty International osudio je saopćenjem puštanje osumnjičenika i korištenje administrativnog pritvora, dodavši da se time krši međunarodno pravo.

SAD je zatražio od izraelskog premijera Benjamina Netanjahua (Netanyahu) da se ogradi od Smotričevih poziva za brisanjem Huvare. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.