SUDAR VOZOVA

Premijer Grčke: Izvinjavam se zbog stravične željezničke nesreće

Nećemo se skrivati iza ljudske greške, rekao je Micotakis

Micotakis: Izvinjavam se. Printscreen

A. O.

5.3.2023

Premijer Grčke Kiriakos Micotakis (Kyriakos Mitsotakis) izvinuo se za jednu od najgorih željezničkih nesreća u zemlji u posljednjih nekoliko godina.

- Nećemo se skrivati iza ljudske greške - rekao je Micotakis, piše CNN.

Putnički voz koji je prevozio više od 350 osoba sudario se s teretnim vozom u utorak navečer u Tempiju, u blizini grada Larise (Larisse). U nesreći je poginulo najmanje 57 osoba, a više ih je povrijeđeno.

Početak protesta

Nakon katastrofalne nesreće počeli su protesti u Grčkoj jer je javnost bijesna zbog stanja željezničkog saobraćaja. Danas su u Grčkoj izbili novi nemiri, a demonstranti su se sukobili s policijom u Ateni.

Očekuje se da će se slične scene ponoviti i u drugim grčkim gradovima.

- Ovaj zločin ne treba zataškavati, mi ćemo biti glas svih mrtvih - glasi jedan od slogana tokom današnjeg protesta u Ateni.

Grčki premijer Micotakis rekao je da ne bi trebalo biti moguće da dva voza koja se kreću u suprotnim smjerovima budu na istom kolosijeku i da ih niko ne primijeti.

- Kao premijer, zbog ovog događaja dugujem izvinjenje svima, a posebno porodicama stradalih. Jako mi je žao. Ovo govorim u svoje ime, ali i u ime onih koji su godinama vladali Grčkom - rekao je Micotakis.

Poboljšanje sigurnosti

Najnovijom izjavom o tome da se "ne može skrivati iza ljudske greške" i izvinjenjem i u ime onih koji su bili prije na vlasti, grčki premijer sugerira sistemske probleme u željezničkoj mreži zemlje. Obećao je da će se idućih dana poboljšati sigurnost željeznica.

U četvrtak, nakon što je upravitelj željezničke stanice uhapšen u Larisi u vezi s nesrećom, grčke vlasti su objavile snimke slanja koje otkrivaju da je jedan od mašinovođa dobio upute da zanemari crveno svjetlo.

Loša evidencija

Grčka ima lošu evidenciju sigurnosti putnika u željezničkom prometu u usporedbi s drugim zemljama u Evropi.

Zemlja bilježi najveću stopu smrtnosti u željezničkom saobraćaju po milion kilometara voza od 2018. do 2020. godine.

U stravičnoj nesreći poginuli su uglavnom studenti koji su se vraćali kući s vikenda na moru. Nakon tragedije grčki ministar saobraćaja podnio je ostavku, a sindikat željezničkih radnika je krenuo u štrajk. Željezničari optužuju vladu da zanemaruje sistem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.