NEZADOVOLJNI MAKRONOM

Demonstranti u Francuskoj: Blokirat ćemo državu

Pozivam sve zaposlene u zemlji, građane i penzionere koji su protiv penzione reforme da izađu i masovno protestuju, rekao je Berger

Sa ranijih protesta. AA

A. O.

7.3.2023

Novim najavljenim štrajkovima i protestima protiv kontroverzne penzione reforme sindikati u Francuskoj su krenuli u ključno suočavanje sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom (Emmanuelom Macronom).

Oni su upozorili da će blokirati zemlju zbog predloženih reformi, koje uključuju podizanje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine i povećanje broja godina za koje radnici moraju plaćati za punu penziju.

Masovni protesti

- Pozivam sve zaposlene u zemlji, građane i penzionere koji su protiv penzione reforme da izađu i masovno protestuju - rekao je šef sindikata CFDT-a Loren Berger (Laurent) u ponedjeljak za radiostanicu France Inter.

Dodao je da danas imaju veliki društveni pokret i zahtijevaju politički odgovor.

- Makron sigurno neće ostati gluh na ove proteste – dodao je Berger.

Makron je stavio plan u centar svoje kampanje za reizbor prošle godine, a njegova kancelarija kaže da su promjene ključne kako bi se spriječilo da penzioni sistem padne u deficit u narednim godinama. Oni se suočavaju sa žestokim otporom i parlamenta i ulice, pri čemu skoro dvije od tri osobe širom zemlje podržavaju proteste protiv toga, prema anketi grupe Elabe objavljenoj u ponedjeljak.

Dato upozorenje

Sindikati od utorka upozoravaju na kontinuirane štrajkove u javnom prijevozu koji bi mogli paralizovati dijelove zemlje i to u narednih nekoliko sedmica.

Od jutros se situacija opisuje kao veoma napeta, a demonstranti su blokirali određene puteve. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.