BERLIN

Šolc nakon sastanka s Ramom: Očekujem brz dogovor Srbije i Kosova

Šolc je rekao kako primjećuje postojanje "visokog stepena spremnosti" za rješavanje pitanja budućih odnosa

Edi Rama i Olaf Šolc. AP

H. J. I.

7.3.2023

Njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) rekao je danas nakon susreta s albanskim premijerom Edijem Ramom u Berlinu kako očekuje brze rezultate dogovora oko budućih odnosa Srbije i Kosova na temelju sporazuma Evropske unije o normalizaciji odnosa dviju zemalja.

- Polazim od toga da ćemo uskoro dobiti dobre i konstruktivne rezultate - rekao je njemački kancelar osvrćući se na prošlosedmične razgovore o normalizaciji odnosa između srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija.

"Postoji velika spremnost da se ostvari ono što se jako dugo vremena činilo neostvarivo"

Šolc je rekao kako primjećuje postojanje "visokog stepena spremnosti" za rješavanje pitanja budućih odnosa. 

- Postoji velika spremnost da se ostvari ono što se jako dugo vremena činilo neostvarivo. To bi bilo dobro ne samo za mir nego i za razvoj Kosova i Srbije - rekao je njemački kancelar na zajedničkoj konferenciji za medije.

Šolc je podsjetio da njemačko-francuski plan podržavaju Evropska unija i SAD i dodao je da je prijedlog sveobuhvatan te da ga podržava i Evropsko vijeće u Briselu.

Edi Rama, koji je danas boravio u jednodnevnom posjeti Berlinu, rekao je kako i Albanija pozdravlja normalizaciju odnosa Srbije i Kosova. 

- Albanija pozdravlja plan između Srbije i Kosova. To je realističan plan koji donosi dugo očekivanu normalizaciju - rekao je Rama.

"Htio bih zemlje Zapadnog Balkana pozdraviti što prije moguće kao članice Evropske unije"

Vučić i Kurti su razgovarali prošle sedmice u Briselu o planu Evropske unije za normalizaciju odnosa, ali je najavljeno kako se još trebaju dogovoriti oko detalja. Plan ne predviđa službeno međusobno priznavanje, ali donosi priznavanje dokumenata, a Srbija je prihvaćanjem plana pristala na to da ne blokira članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

Šolc i Rama su nakon susreta najavili održavanje sljedećeg susreta zapadnobalkanskih zemalja i EU u sklopu tzv. Berlinskog procesa u oktobru u Tirani. Njemački kancelar istakao je kako bi htio zemlje Zapadnog Balkana "pozdraviti što je prije moguće" kao članice Evropske unije. Dodao je kako Albanija, koja također pregovara o punopravnom članstvu u EU, na tom putu ostvaruje dobar "napredak".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.