VRIJEDI OKO 70.000 KM

U Češkoj ukraden konj Ramzana Kadirova

Nepoznati počinitelj ukrao je konja engleskog punokrvnog rasa iz ergele u Krabčicama, kada je skinuvši sigurnosni lanac odveo rasplodnog pastuha

Konj je kupljen 2012. godine. Twitter / AP

H. J. I.

7.3.2023

Policija u Češkoj istražuje krađu konja iz ergele u Krabčicama, odakle je nestao šesnaestogodišnji engleski punokrvnjak vrijedan 400.000 kruna (70.000 KM).

Konj Zazou pripada čečenskom vođi Ramzanu Kadirovu i trebao bi biti dio imovine koju mu je Češka zamrznula u sklopu međunarodnih sankcija.

Konj mu oduzet

Češka policija je danas na Twitteru izvijestila o slučaju, rekavši da se krađa vjerovatno dogodila između petka i subote prošle sedmice, najvjerojatnije noću.

- Nepoznati počinitelj ukrao je konja engleskog punokrvnog rasa iz ergele u Krabčicama, kada je skinuvši sigurnosni lanac odveo rasplodnog pastuha. Vrijednost rasplodne životinje procjenjuje se na gotovo 400 hiljada kruna - saopćila je policija.

Konj Zazou, zajedno s drugim konjima, dio je imovine koju je Češka Republika zamrznula čečenskom predsjedniku Ramzanu Kadirovu na temelju međunarodnih sankcija.

Kupljen 2012. godine

Kadirovljeva ergela registrirana je u organizaciji Jockey Club Czech Republic od 2012. godine, navodi ČTK. Nakon ruske invazije na Krim i stupanja na snagu sankcija EU-a 2014., češko Ministarstvo finansija ograničilo je novčane tokove ergele.

Jezdci.cz izvještava da je pastuha Kadirov kupio 2012. godine. Ukupno je završio 36 utrka, pobijedio devet puta i zaradio više od 1,2 miliona eura. Zbog nametanja sankcija, Kadirov s konjem nije mogao ništa.

Prošlog januara, prije ruske invazije na Ukrajinu, par muškaraca koji govore ruski pokušalo je odvesti konja iz ergele. Ali vlasnik ergele, Rostislav Kopecki, odbio je predati konja.

- Tvrdili su da će ih odvesti u Poljsku i da se sa zamrznutom imovinom mogu kretati unutar Evropske unije - rekao je tada Kopecki.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.