BIVŠI RUSKI PREDSJEDNIK

Medvedev: Preimenovat Ukrajinu u Svinjski Bandera rajh

Ova izjava je došla kao reakcija na ukrajinsku peticiju kojom se ukrajinska vlada poziva na preimenovanje Rusije

Dmitri Medvedev. Ekaterina Shtukina, Sputnik Pool Photo via AP

S. S.

12.3.2023

Nekadašnji predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev jučer je Ukrajinu poredio s nacističkom Njemačkom. On je predložio da Ukrajina nosi naziv "Schweinisch Bandera-Reich" (Svinjski Bandera rajh).

Ova izjava je došla kao reakcija na ukrajinsku peticiju kojom se ukrajinska vlada poziva na preimenovanje Rusije.

Preimovanje u Moskoviju

Zelenski je u petak odgovorio na peticiju, nakon što je prikupila 25.000 potpisa potrebnih za odgovor ukrajinske vlade. Peticija, koja optužuje Rusiju za krađu identiteta svih Rusa u istočnoj Evropi, poziva Ukrajince da "vrate svoj identitet i povijest".

Medvedev je u objavi na Twitteru ukrajinskog predsjednika nazvao "glavnim nacistom u Kijevu", upozorivši da bi Rusija odgovorila na potez Kijeva. "On je naredio da se razmotri službeno preimenovanje Rusije u Moskoviju. Kakav bi bio naš odgovor? Preimenovanje Ukrajine također, ali ne u Ukroland, a definitivno ne u Malorusiju - napisao je Medvedev.

Vođa iz Drugog svjetskog rata

- Samo Schweinisch Bandera-Reich. Tačno - poručio je.

Medvedev je tim imenom aludirao na Stepana Banderu, ratnog ukrajinskog krajnje desnog vođu iz Drugog svjetskog rata, čije je militantno krilo Organizacije ukrajinskih nacionalista sarađivalo s nacističkom Njemačkom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.