NAKON BANKROTA SVB

Bajden: Naš bankarski sistem je siguran

Depoziti kupaca će biti zaštićeni, rekao je Bajden

Bajden: Kupci će od danas imati pristup svom novcu. Twitter

A. O.

13.3.2023

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) danas se obratio javnosti kazavši da je bankarski sistem SAD-a siguran nakon kolapsa Silicon Valley Bank i Signature Bank.

Kako je istakao, poreski obaveznici neće imati gubitke.

Pristup novcu

- Depoziti kupaca će biti zaštićeni. Kupci će od danas imati pristup svom novcu. To uključuje mala preduzeća širom zemlje koja tamo bankiraju i moraju da izvrše platni spisak, plate svoje račune i ostanu otvoreni za poslovanje – kazao je američki predsjednik.

On je kazao da će novac doći do naknada koje banke uplaćuju u fond za osiguranje depozita.

- Menadžment ovih banaka će biti smijenjen. Ako banku preuzme FDIC, ljudi koji vode banku ne bi trebali više tamo raditi. Investitori u bankama neće biti zaštićeni. Svjesno su riskirali i kada se rizik ne isplati, investitori gube novac. Tako funkcionira kapitalizam – kazao je Bajden, naglasivši važnost pozivanja odgovornih na preuzimanje svojih obaveza te da u njegovoj administraciji niko nije iznad zakona.

Jačanje pravila

Citirajući zahtjeve postavljene za vrijeme Obamine administracije, uključujući Dodd-Frank zakon, Bajden je rekao da postoje pravila koja sprečavaju ponavljanje 2008. Ali je dodao da je Trampova (Trumpova) administracija povukla neke od ovih propisa.

- Zamolit ću Kongres i bankarske regulatore da ojačaju pravila za banke, kako bi bila manja mogućnost da se ova vrsta bankrota ponovi i kako bi se zaštitila američka radna mjesta i mala preduzeća – dodao je. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.