KRATKOG DOMETA

Sjeverna Koreja ispalila balističke projektile uz istočnu obalu

Prije sedam dana sjevernokorejski vođa Kim Jong Un naredio vojsci da pojača vježbe s ciljem odvraćanja i odgovora na "pravi rat"

Ispaljeni projektili su kratkog dometa. Printscreen

H. J. I.

14.3.2023

Sjeverna Koreja ispalila je balističke projektile uz svoju istočnu obalu, saopćila je južnokorejska vojska, što je najnoviji u nizu provedenih testiranja oružja, dok Seul i SAD provode najveće zajedničke vojne vježbe u posljednjih nekoliko godina.

Južnokorejska vojska specificirala je kako je riječ o dva balistička projektila kratkog dometa. Japanski premijer Fumio Kišida (Kishida) rekao je da Japan prikuplja informacije te da nisu potvrdili nikakvu štetu povezanu s lansiranjem.

Prije dva dana Kim Jong Un naredio vojsci da pojača vježbe

Dva dana ranije Sjeverna Koreja je nakon testiranja, kako je naveo Pjongjang, dvije strateške krstareće rakete iz podmornice, dok je prije sedam dana sjevernokorejski vođa Kim Jong Un naredio vojsci da pojača vježbe s ciljem odvraćanja i odgovora na "pravi rat" ako to bude potrebno.

Južnokorejske i američke snage započele su u ponedjeljak 11-dnevnu zajedničku vojnu vježbu "Štit slobode 23" u razmjeru neviđenom od 2017. kako bi se suprotstavili rastućoj prijetnji Sjeverne Koreje.

Pjongjang: Vojne vježbe saveznika su proba za invaziju

Pjongjang kritizira vojne vježbe saveznika kao probu za invaziju. Sjevernokorejski državni medij KCNA izvijestio je u nedjelju da je zemlja odlučila poduzeti "važne praktične" mjere odvraćanja od rata, dodavši da "ratne provokacije SAD i Južne Koreje dosežu crvenu liniju".

Sjeverna Koreja izvela je rekordan broj raketnih testova i vježbi u protekloj godini u, kako kaže, nastojanju da ojača svoje nuklearno odvraćanje i učini više oružja potpuno operativnim.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.