OBJAVLJENI DETALJI PLANA

Saveznici zbog Kine nabavljaju nuklearne podmornice

Sunak je istakao da je riječ o "moćnom partnerstvu"

Rečeno je da će projekt kulminirati britanskom i australskom proizvodnjom nove klase podmornica SSN-AUKUS. Printscreen

H. J. I.

14.3.2023

Sjedinjene Američke Države, Australija i Velika Britanija danas su otkrile pojedinosti plana da se Australiji osiguraju jurišne podmornice na nuklearni pogon početkom idućeg desetljeća kako bi se suprotstavili kineskim ambicijama u indopacifičkom području.

Obraćajući se na ceremoniji u američkoj pomorskoj bazi u San Diegu, u pratnji australskog premijera Entonija Albanesea (Anthony) i britanskog premijera Rišija Sunaka (Rishi), američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) nazvao je sporazum u okviru partnerstva AUKUS 2021. dijelom zajedničke predanosti slobodnom i otvorenom Indo-pacifiku s dva "najpostojanija i najsposobnija saveznika" Amerike.

"Tri flote podmornice održavat će naše okeane slobodnima"

Sunak je istakao da je riječ o "moćnom partnerstvu". 

- To znači da će po prvi puta tri flote podmornica sarađivati preko Atlantika i Pacifika održavajući naše okeane slobodnima u narednim desetljećima - dodao je.

Prema sporazumu, SAD će prodati Australiji tri američke podmornice na nuklearni pogon klase Virginia početkom 2030-ih uz mogućnost da Australija kupi još dvije ako to bude potrebno, stoji u zajedničkom saopćenju.

Nova klasa podmornica

Rečeno je da će projekt kulminirati britanskom i australskom proizvodnjom nove klase podmornica SSN-AUKUS - "trilateralno razvijenog" plovila temeljenog na britanskom dizajnu sljedeće generacije koje bi se proizvodio u Velikoj Britaniji i Australiji uz najnaprednije američke tehnologije.

Velika Britanija će dobiti svoju prvu podmornicu SSN-AUKUS u kasnim 2030-ima, a Australija će dobiti tu podmornicu u ranim 2040-ima. BAE Systems i Rolls-Royce proizvodit će podmornice.

- Sporazum AUKUS koji potvrđujemo ovdje u San Diegu predstavlja najveće pojedinačno ulaganje u australske odbrambene kapacitete u našoj historiji, jačanje australske nacionalne sigurnosti i stabilnosti u našoj regiji - rekao je Albanese na ceremoniji.

Projekt težak 368 milijardi australskih dolara

Australski vojni dužnosnik kazao je da će projekt koštati 368 milijardi australskih dolara do 2055. Vašington u sklopu AUKUS-a prvi puta dijeli nuklearnu tehnologiju od 1950-ih kada ju je podijelio s Velikom Britanijom.

Bajden je naglasio da je riječ o podmornicama na nuklearni pogon, ali da one nisu naoružane nuklearnim oružjem. 

- Ovi brodovi na sebi neće imati nuklearno oružje bilo koje vrste - rekao je.

Kina je osudila AUKUS kao nezakonitu nuklearnu proliferaciju. Pokrećući partnerstvo, Australija je također uznemirila Francusku iznenadnim otkazivanjem ugovora o kupnji francuskih konvencionalnih podmornica.

Upitan brine li se da će Kina sporazum o podmornici shvatiti kao agresiju, Bajden je odgovorio da ne. Dodao je kako očekuje da će uskoro razgovarati s kineskim čelnikom Si Đinpingom (Xi Jinping), ali nije želio reći kada.

Bijela kuća upozorava na vojno jačanje Pekinga

Bajdenov savjetnik za nacionalnu sigurnost Džejk Salivan (Jake Sullivan) ukazao je u petak na vojno jačanje Pekinga, uključujući podmornice na nuklearni pogon.

- Komunicirali smo s njima o AUKUS-u i tražili od njih više informacija o njihovim namjerama - kazao je.

Australija je ponudila Kini brifing o ugovoru o podmornicama, ali za sada nije stigao odgovor Pekinga, rekao je australski ministar odbrane Ričard Marls (Richard Marles).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.