SASTANAK U ANKARI

Orban s Erdoanom: Razgovarali o ratu u Ukrajini

Orban je prisustvovao i vanrednom samitu lidera Organizacija turkijskih zemalja u Ankari

Orban i Erdoan: Sa održanog sastanka. Predsjedništvo Republike Turske

A. O.

17.3.2023

Portparol premijera Mađarske Bertalan Havasi izjavio je da su razgovori između Viktora Orbana i predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana (Recepa Tayyipa Erdogana) bila fokusirana na rat u Ukrajini i pitanja energetske sigurnosti.

Sastanak je održan u Ankari. Između ostalog, Havasi je kazao da je ove dvije zemlje kao komšijama Ukrajine u interesu da se "pravedan mir" postigne diplomatskim putem što je prije moguće, prenijela je agencija MTI.

Izbjeći eskalaciju

- Mora se izbjeći ulazak u rat i njegova eskalacija - navodi se u saopćenju dvojice lidera.

Erdoan se zahvalio Mađarskoj na solidarnosti koju je pokazala nakon zemljotresa u Turskoj i na ogromnoj pomoći, a posebno na herojskim naporima mađarskih timova za traganje i spasavanje.

Pouzdan partner

Premijer Mađarske, Orban zatražio je od Erdoana da osigura da Turska i dalje bude pouzdan partner u isporuci prirodnog gasa sa istoka, što je ključno za energetsku bezbjednost Mađarske.

Orban je prisustvovao i vanrednom samitu lidera Organizacija turkijskih zemalja u Ankari. Tokom samita na temu "Upravljanje vanrednim situacijama i humanitarna pomoć", učesnici su razgovarali o multilateralnoj saradnji i mehanizmima koordinacije u borbi protiv katastrofa i održali konsultacije o aktuelnim izazovima u regionu.

Jačanje odnosa

Organizacija turkijskih zemalja, koja se ranije zvala Turkijsko vijeće, međunarodna je organizacija koja se sastoji od nezavisnih turkijskih zemalja koje zajedno rade na jačanju međusobnih odnosa.

Njene članice su Turska, Azerbejdžan, Kazahstan, Kirgistan i Uzbekistan, dok Mađarska, Turkmenistan i Turska Republika Sjeverni Kipar imaju status posmatrača.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.