BIVŠI PREDSJEDNIK RUSIJE

Medvedev o rušenju drona: Amerikanci su potpuno poludjeli

Usput rečeno, zračne nesreće se nekad događaju s takvim stvorenjima, zaključio je Medvedev

Medvedev: I to je dio našeg teritorija. Facebook

A. O.

17.3.2023

Bivši predsjednik Rusije i sadašnji član u ruskom Vijeću sigurnosti Dmitrij Medvedev (Dmitry) na Telegramu se oglasio o padu američke bespilotne letjelice.

- O američkom dronu. Kratki zaključci: ne postoji međunarodna konvencija o ovoj temi. Čikaška konvencija iz 1944. i drugi međunarodni dokumenti ne reguliraju ova pitanja. Usput, podsjetit ću da su Amerikanci uništili Ugovor o otvorenom nebu, koji je davao pravo vojnim inspekcijama - poručio je Medvedev.

Formiranje zakonodavstva

Dodaje da se domaće zakonodavstvo tek formira.

- Međutim, Zračni kodeksi koriste izraze "zabranjene zone" i "ograničene zone". Dakle, u skladu sa članom 15 VK utvrđuju se zabranjene zone, opasne zone (područja poligona, miniranja i slično), zone ograničenja letova aviona i drugi elementi strukture zračnog prostora koji se uspostavljaju za obavljanje djelatnosti u zračnom prostoru.

Dodao je da to radi vlada. Naglašava da se dronovi također moraju pridržavati ovih pravila, a pogotovo u razdoblju neprijateljstava, što je poznato svim korisnicima zračnog prostora.

Održavanje kontakata

Štoviše, ponekad je teško fiksirati trenutak ulaska zrakoplova ili drona u teritorijalno more.

- I to je dio našeg teritorija na koji se proteže naš suverenitet - rekao je Medvedev.

Jednostavno govoreći, Amerikanci su potpuno poludjeli, naveo je dodajući da ipak treba održavati vojne kontakte s njima, pogotovo nakon izjava senatora Grahama koji je kazao da je nužno obarati ruske avione.

- Usput rečeno, zračne nesreće se nekad događaju s takvim stvorenjima – zaključio je. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.