JASNA PORUKA KULEBE

Ministar vanjskih poslova Ukrajine: Pamtit ćemo ko nam je pomogao, ali i one koji to nisu htjeli

Kuleba je jasno dao do znanja da će zemlje koje sada nisu podržale Ukrajinu, platiti cijenu u budućnosti

Kuleba: Poslao jasnu poruku. Printscreen

D. H. / Index.hr

17.3.2023

Zemlje koje su "zlostavljale Ukrajinu" odgovarat će nakon završetka rata, upozorio je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba (Dmytro). U intervjuu za BBC rekao je da će izbor svake nacije nakon ruske agresije biti "uzet u obzir u izgradnji budućih odnosa".

Kašnjenja isporuka

Također je upozorio da bi kašnjenja zapadnih isporuka oružja mogla koštati Ukrajince života. U opširnom intervjuu gospodin Kuleba također je govorio o tome kako vjeruje da će rat završiti, ulozi Kine u ratu i razočaranju što papa Franjo tek treba posjetiti njegovu zemlju u ratno vrijeme.

Iako je Ukrajina primila vojnu i ekonomsku podršku zapadnih sila od ruske invazije, mnoge zemlje Afrike, Azije i Južne Amerike ostale su po strani. Neki su historijski naklonjeni Rusiji, neki su zabrinuti zbog ekonomske cijene rata, a drugi vjeruju da Zapad nepotrebno produbljuje borbe.

Ali, Kuleba je jasno dao do znanja da će zemlje koje sada nisu podržale Ukrajinu, one, kako je rekao, koje su se "loše ponašale tokom ovog rata i loše postupale s Ukrajinom", platiti cijenu u budućnosti.

Ovisnost o pomoći Zapada

Ukrajina bi mogla biti ovisna o zapadnoj pomoći i vojnoj podrci u srednjoročnom i dugoročnom razdoblju, pa njeno diplomatsko neodobravanje možda neće zabrinjavati neke zemlje. Ali u mirnodopsko doba ogroman ukrajinski izvoz žitarica daje joj značajnu ekonomsku moć, posebno u dijelovima svijeta u razvoju.

- Ako bilo ko u svijetu misli da način na koji se ova ili ona država ponašala, ili tretirala Ukrajinu u najmračnijem trenutku njezine historije, neće biti uzet u obzir u izgradnji budućih odnosa, ti ljudi jednostavno ne znaju kako diplomatija funkcionira. Rat je vrijeme kada morate napraviti izbor. A svaki izbor je bilježi - kazao je Kuleba.

Kritika Zapada

Kuleba je rekao da zapadni saveznici ne daju Ukrajini vojnu podršku dovoljno brzo jer nisu bili spremni za sukob istih razmjera kao Prvi svjetski rat. A ono što mu je trebalo bile su topničke granate.

- Želimo da partneri djeluju bržr. I ako se jedna isporuka odgodi za jedan dan, to znači da će neko poginuti na prvoj crti. To znači da će neko ko je još mogao biti živ umrijeti - dodao je Kuleba.

Nigdje potražnja za streljivom nije bila veća nego u gradu Bahmutu, gdje se ukrajinske snage više od sedam mjeseci suprotstavljaju opetovanim ruskim pokušajima da zauzmu grad. To je, rekao je gospodin Kuleba, bilo "emotivno vrlo izazovno" zbog pretrpljenih gubitaka.

Ali ako Bahmut padne, onda će drugi gradovi biti sljedeći: "Dakle, kako bismo tamo spasili živote moramo se boriti u Bakhmutu koliko god fizički možemo."

Nije bilo znakova, rekao je, da je Rusija voljna pregovarati o prekidu borbi, ali je dodao da svaki rat završava za pregovaračkim stolom. Ali, moj cilj kao ministra vanjskih poslova je osigurati da Ukrajina dođe za stol nakon odlučujućeg uspjeha na bojnom polju.

A to uključuje izgradnju najjače moguće koalicije podrške, alijanse za koju smatra da ne uključuje Papu. Kuleba je rekao da nije na njemu nego na Bogu da sudi Svetom Ocu, ali je rekao:

 - Duboko žalimo što Papa nije našao priliku posjetiti Ukrajinu od početka rata.

Otpor Kine

I Kina se dosad opirala ukrajinskom lobiranju za sastanak između kineskog predsjednika Si Đinpinga (Xi Jinping) i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, iako se očekuje da će kineski čelnik uskoro posjetiti Moskvu.

Kuleba je rekao da je njegov predsjednik spreman za telefonski razgovor sa Sijem i dodao: "Mislim da Kina sada nije došla do trenutka kada je spremna naoružati Rusiju".

Kad je riječ o SAD, neki analitičari nagađaju da bi se podrška Ukrajini mogla smanjiti nakon predsjedničkih izbora sljedeće godine. Ali, Kuleba je rekao: "Mislim da možemo preživjeti svaki glas republikanaca", i insistirao je na tome da je "najveći luksuz koji Ukrajina uživa u SAD dvostranačka potpora u demokratskom i republikanskom taboru".

Kao glavni diplomat svoje zemlje, Dmitro Kuleba i dalje je tiho uvjeren da Ukrajina može zadržati podršku saveznika koji se računaju: onih koji pružaju opipljivu podršku. Kaže da Ukrajina ima jedan ključni faktor na svojoj strani.

- Historijski gledano, Ukrajina je bila nepravedno potcijenjena i žao mi je što su bili potrebni krvoproliće i razoran rat da svijet shvati koliko smo kul. I uvijek ćemo biti kul. Ali, samo ti je trebalo previše vremena da to shvatiš - zaključio je Kuleba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.