ŠPANSKI PREMIJER

Sančez naredne sedmice putuje u Kinu: Sastat će se sa Đinpingom

Svoj put u Kinu Sančez će iskoristiti i za jačanje ekonomskih veza

Sančez: Ide u službenu posjetu. Twitter

A. O.

23.3.2023

Premijer Španije Pedro Sančez (Sanchez) sljedeće sedmice službeno će posjetiti Kinu na poziv kineskog predsjednika Si Đinpinga (Xi Jinpinga) kako bi se poradilo na pronalaženju mirovnog rješenja kojim bi se zaustavio rat u Ukrajini, potvrđeno je iz njegovog ureda.

Kina pokušava preuzeti ulogu posrednika u mirovnim pregovorima, zbog čega je Si ranije ove sedmice tri dana boravio u Moskvi, gdje je razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Neutralna strana

Kina se pokušava pozicionirati kao neutralna strana u ratu te je prošlog mjeseca predstavila svoj mirovni plan od 12 tačaka.

Član Vlade Španije Feliks Bolanos (Felix Bolaños) put svog premijera u Kinu opravdao je riječima kako Kina ima ključnu ulogu u mirovnim pregovorima.

Bezrezervna podrška

Španija će u julu preuzeti predsjedavanje Vijećem Evropske unije, a prije mjesec dana Sančez je prilikom posjete Kijevu izrazio bezrezervnu podršku ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom (Volodymyr Zelensky), podržavši njegov mirovni plan.

Svoj put u Kinu Sančez će iskoristiti i za jačanje ekonomskih veza pa će tako 30. marta učestvovati na Boao Forumu za Aziju u Hainanu, sastanku sličnom Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, a zatim će se zaputiti u Peking na susret sa Sijem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.