TOKOM GOVORA U OTAVI

Američki predsjednik brzo shvatio grešku: Bajden pohvalio Kinu umjesto Kanade

Danas pozdravljam Kinu... izvinite, aplaudiram Kanadi, rekao je američki predsjednik

Bajden je pomješao Kanadu i Kinu. AP Photo / Andrew Harnik

Z. K.

25.3.2023

Tokom svog sinoćnjeg govora u kanadskom parlamentu u Otavi, američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) greškom je pohvalio "Kinu" kada je htio da kaže Kanada i napravio gaf, jer je propustio da pomene ulogu Kine u švercu fentanila.

- Danas pozdravljam Kinu... izvinite, aplaudiram Kanadi - rekao je 80-godišnji američki predsjednik i brzo dodao: "Možete da zamislite šta ja mislim o Kini. Neću još ulaziti u to", prenosi "New York Post ".

Sličan gaf

Na konferenciji za novinare koja je potom održana, Bajden je napravio sličan gaf i pomenuo Japan dok je govorio o odnosima Kine sa Rusijom, ali se ispravio prije kraja rečenice.

Bajden je pomiješao Kanadu i Kinu kada je htio da pohvali Kanadu zbog toga što je u jednoj godini pristala da primi 15.000 izbjeglica iz zemalja Latinske Amerike, u zamjenu za pristanak Amerike da deportuju one koji su uhvaćeni u pokušaju da ilegalno uđu u Kanadu.

Samo nekoliko trenutaka prije gafa, Bajden uopšte nije pomenuo Kinu dok je govorio o fentanilu, koji je uzrok porasta broja smrtnih slučajeva od predoziranja u SAD.

- Mi se borimo protiv pošasti sintetičkih droga koja razara kanadsku i američku zajednicu, posebno naše mlade ljude. Fentanil je ubica i skoro svi znaju nekoga ko je bio pogođen ovim - izgubio je dijete ili izgubio prijatelja - rekao je Bajden o smrtonosnoj drogi.

Zajednička tačka

Bajden je rekao da fentanil, koji se uglavnom isporučuje iz kineskih laboratorija, ima svoje korjene širom svijeta i da se isporučuje iz inostranstva, ne precizirajući odakle.

Nasuprot tome, on je posebno pomenuo Meksiko kao zajedničku tačku transfera na putu za SAD.

- Kanada i Sjedinjene Države blisko sarađuju sa našim partnerima u Meksiku u obračunu sa ovim problemom u svakoj fazi, od hemikalija koje se isporučuju iz inostranstva, do pilula i trgovaca ljudima - rekao je Bajden.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.