PRIJETNJA SIGURNOSTI

EU zaprijetila Bjelorusiji: Skladištenje nuklearnog oružja Rusije je neodgovorna eskalacija

Bjelorusija to još uvijek može zaustaviti, to je njihov izbor, a EU je spreman reagirati uvođenjem dodatnih sankcija, poručio je Borelj

Lukašenko i Putin. Printscreen

H. J. I.

26.3.2023

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Žozep Borelj (Josep Borrell) pozvao je u nedjelju Bjelorusiju da ne drži na svom teritoriju rusko nuklearno oružje, uz objašnjenje da bi se ta zemlja mogla suočiti s dodatnim sankcijama ako to učini.

- Bjelorusko skladištenje i čuvanje ruskoga nuklearnog oružja značilo bi neodgovornu eskalaciju i prijetnju evropskoj sigurnosti. Bjelorusija to još uvijek može zaustaviti, to je njihov izbor, a EU je spreman reagirati uvođenjem dodatnih sankcija - poručio je Borelj.

Poljska oštro kritizirala Rusiju

Ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu je objavio da Moskva planira premjestiti i spremiti taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiju.

Poljska je oštro kritizirala Putinovu objavu.

- Osuđujemo ovakvu prijetnju miru u Evropi i svijetu - rekao je u nedjelju glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova u Varšavi.

Ministar obrane Litvanije Arvidas Anušauskas smireno je reagirao na najavu Kremlja o premještaju nuklearnog oružja u susjednu Bjelorusiju.

- Ovim potezom Putin želi zastrašiti zemlje koje podržavaju Ukrajinu, -napisao je Anušauskas u nedjelju na Facebooku.

Bez posebne reakcije

Prema ministrovim riječima ne bi trebalo biti posebne reakcije na objavu ruskih planova.

- Odbrana zemalja članica NATO-a od prijetnje nuklearnim oružjem zagarantirana je bez obzira na to je li oružje stacionirano zapadno od naših granica (Kalinjingradska oblast), istočno (Bjelorusija) ili sjeverno (Lenjingradska oblast) - napisao je Anušauskas.

Litvanija graniči s ruskom enklavom Kalinjingradom, kao i s ruskim saveznikom Bjelorusijom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.