OGLASIO SE BAJDEN

Broj mrtvih u SAD-u porastao na 32 nakon snažnih tornada

Znamo da porodice širom Amerike oplakuju gubitak voljenih, očajnički čekaju vijesti o onima koji se bore za svoje živote, rekao je Bajden

Posljedice nakon tornada. AP

A. O.

3.4.2023

Broj stradalih u jakim olujama koje su uzrokovale tornada u južnim i srednjezapadnim regijama Sjedinjenih Američkih Država porastao je tokom vikenda na najmanje 32.

U Memfisu u saveznoj državi Tenesi, dvoje djece i jedna odrasla osoba pronađeni su mrtvi u subotu nakon što su jaki olujni vjetrovi srušili stabla na nekoliko kuća, saopćila je policija u Memfisu.

Oglasilo se ministarstvo

U okrugu Mekneiri u Tenesiju dužnosnici su saopćili o još dvije osobe koje su izgubile život, nakon što su ranije u subotu prijavili sedam smrtnih slučajeva, prenose lokalni mediji. Ministarstvo zdravstva Tenesija jučer je saopćilo da su u još tri okruga zabilježena dodatna tri smrtna slučaja povezana s vremenskim prilikama, ali nije dalo više detalja.

U okrugu Oven u Indiani, prema državnom Odjelu za prirodne resurse, u kampu u McCormick's Creek State Parku pronađena su tijela jednoga para.

Uništene zgrade

Dodatnih 15 smrtnih slučajeva u oluji koja je stvorila tornada u nekoliko područja ranije je prijavljeno u Arkansasu, Ilinoisu, Indiani, Delavareu, Misisipiju i Alabami. Više je desetaka povrijeđenih, a mnoge su zgrade oštećene ili uništene.

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) proglasio je u nedjelju "veliku katastrofu" u Arkansasu, te naredio saveznu pomoć u oporavku. Predsjednik je u izjavi jučer poslijepodne rekao da se on i supruga Džil Bajden (Jill Biden) mole za ljude pogođene olujama tokom vikenda, te zatražio od nadležnih saveznih dužnosnika "da pomognu u hitnim potrebama i dugoročnoj obnovi".


- Znamo da porodice širom Amerike oplakuju gubitak voljenih, očajnički čekaju vijesti o onima koji se bore za svoje živote i prebiru po ruševinama svojih domova i firmi - rekao je.

Odgođeni letovi

Nacionalni centar za predviđanje oluja upozorio je jučer na loše vremenske uslove u dijelovima sjevernog i sjeveroistočnog Teksasa oko Dalasa i Fort Vorta, uključujući vrlo veliku tuču, snažne udare vjetra i "jaki tornado ili dva".

Međunarodni aerodrom Dallas Fort Worth u nedjelju je na nekoliko sati bila zatvorena za dolazne letove, a odlazni su letovi odgođeni nakon što je područje pogođeno jakom kišom, tučom i vjetrovima.

Slično loše vrijeme, uključujući oluje s grmljavinom, prognozirano je kasnije ove sedmice za veći dio srednjeg zapada između Čikaga i Litl Roka u Arkansasu, saopćio je centar. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.