IZVJEŠTAJ PENTAGONA

Kina prvi put drži najmanje jednu nuklearnu podmornicu stalno na moru

Opremljeni novom balističkom raketom većeg dometa, mogu pogoditi kontinentalni dio Sjedinjenih Američkih Država

Lojd Ostin: Američki ministar odbrane. Twitter

D. H.

4.4.2023

Prema izvještaju Pentagona, Kina prvi put drži najmanje jednu nuklearnu podmornicu s balističkim projektilima stalno na moru, dodajući pritisak na Sjedinjene Američke Države i njihove saveznike dok se pokušavaju suprotstaviti rastućoj vojsci Pekinga.

Nova balistička raketa

Procjena kineske vojske kaže da je kineska flota od šest podmornica s balističkim projektilima klase Jin gotovo kontinuirano patrolirala s otoka Hainan u Južno kinesko more.

Opremljeni novom balističkom raketom većeg dometa, mogu pogoditi kontinentalni dio Sjedinjenih Američkih Država, kažu analitičari, prenosi Reuters.

Bilješka u izvještaju na 174. stranici privukla je pažnju kada je objavljena krajem novembra, ali pokazuje ključna poboljšanja u kineskim sposobnostima, prema četiri regionalna vojna atašea upoznata s pomorskim operacijama i pet drugih sigurnosnih analitičara.

Podmornica na nuklearni pogon

Iako će ugovor s AUKUS-om pokazati da će Australija isporučiti svoje prve podmornice na nuklearni pogon tokom sljedeća dva desetljeća, stalne kineske patrole balističkih projektila na moru opterećuju resurse Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika, jer intenziviraju raspoređivanje u stilu Hladnog rata.

- Htjet ćemo imati naše SSN-ove koji će ih pokušavati pratiti... tako da su dodatni zahtjevi za našom imovinom jasni - rekao je Christopher Twomey, stručnjak za sigurnost na US Naval Postgraduate School u Kaliforniji, govoreći u privatnom svojstvu, prenosi Reuters.

SSN je američka oznaka za napadnu podmornicu na nuklearni pogon.

Patrola odvraćanja

Nove patrole podrazumijevaju poboljšanja u mnogim područjima, uključujući logistiku, zapovijedanje i kontrolu te oružje.

Oni, također, pokazuju kako Kina počinje upravljati svojim podmornicama s balističkim projektilima na gotovo isti način na koji su to desetljećima činile Sjedinjene Američke Države, Rusija, Britanija i Francuska, kažu vojni atašei, bivši podmorničari i sigurnosni analitičari.

Njihove "patrole odvraćanja" omogućuju im da zaprijete nuklearnim protunapadom čak i ako rakete i sistemi na zemlji budu uništeni. Prema klasičnoj nuklearnoj doktrini, to odbija protivnika od pokretanja početnog napada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.