BENJAMIN NETANJAHU

Nakon terorističkog napada: Premijer Izraela naredio mobilizaciju granične policije i rezervista

Policija u Tel Avivu je ubila napadača koji je ubio jednog muškarca i ranio nekoliko ljudi

Netanjahu: Strah od moguće eskalacije. AP

Z. K.

8.4.2023

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu (Netanyahu) naredio je mobilizaciju granične policije i rezervista Vojske Izraela povodom terorističkog napada u Tel Avivu. Ovaj potez Netanjahua održava strah od moguće eskalacije događaja, piše Times of Israel.

Povrijeđeni turisti

Policija u Tel Avivu je ubila napadača koji je ubio jednog muškarca i ranio nekoliko ljudi tako što je pucao iz vatrenog oružja i naletio automobilom na pješake. Ubijena žrtva je Italijan, star oko 30 godina, a svi povrijeđeni u napadu su turisti, saopćila je izraelska zdravstvena služba Magen David Adom (MDA).

Povrijeđeno je petero ljudi, a tri osobe imaju povrede srednje težine. Među njima su muškarac (39) i djevojčica (17). Dvije osobe, muškarac oko 50 godina i žena oko 70, imaju lakše povrede, dodaje MDA.

Vatreno oružje

Napadač je, kako je navedeno, državljanin Izraela arapskog porijekla, dodaje Times of Israel.

Ubica je vozio po promenadi Tel Aviva i počeo da puca iz vatrenog oružja na civile koji su bili u blizini, prenosi Jerusalem Post.

Pokušao je i da pregazi okolne pješake, ali njegov automobil se prevrnuo. Izraelska policija je saopćila da je "neutralizirala" napadača.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.