MAĐARSKI PREDSJEDNIK

Orban odgovorio Amerikancima: Ruse smo istjerali još 1989. godine

Orban je ponovio kako Mađarska smatra Vašington za saveznika

Viktor Orban: Odgovorio SAD-u. Twitter

D. H.

14.4.2023

Premijer Mađarske Viktor Orban komentirao je za državni radio Mađarske odnose Mađarske sa SAD-om te se naročito osvrnuo na optužbe američkog ambasadora u Budimpešti Davida Pressmana.

Odluka o povlačenju

Nakon što je američki ambasador objavio kako su Sjedinjene Američke Države sankcionirali tri menadžera Međunarodne investicijske banke čije je sjedište u Rusiji, Orban je potpisao odluku o povlačenju države iz ove banke. Međutim, u komentaru za javni radio, Orban je rekao kako sankcije neće potresti Mađarsku.

- Ne radi se o sankcijama Mađarskoj. Pogledao sam listu koju je objavio Vašington i među 34 sankcionisana lica nalazi se jedan Mađar. Banka je mogla imati ozbiljnu ulogu u ekonomijama zemalja centralne Evrope, ali su američke sankcije onemogućile njen rad. Zbog toga, učešće Mađarske u radu ove banke je besmisleno - rekao je Orban.

Kada je riječ o odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama, Orban je ponovio kako Mađarska smatra Vašington za saveznika.

- Sjedinjene Američke Države su naš prijatelj i saveznik. Zajedničke vrijednosti i ekonomski odnosi povezuju dvije zemlje. Istovremeno, saradnje je lakša kada republikanski predsjednik sjedi u Bijeloj kući - poručio je.

Poslali Ruse kuće

Također, Orban se osvrnuo i na natpise koji se mogu vidjeti u Budimpešti i drugim gradovima, a na kojima piše "Rusi, idite kući". S obzirom na to da je ovakve natpise podržala i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Budimpešti, Orban je imao poruku za američkog ambasadora.

- Mi smo Ruse poslali kući 1989. godine. Sjećam se toga - rekao je premijer Mađarske.

U intervjuu za javni radio, Orban se osvrnuo i na odlazak Macrona u Kinu te je pohvalio inicijativu francuskog predsjednika za unapređenje odnosa sa Pekingom.

- Vidi se da francuski predsjednik traži potencijalne partnere, a ne neprijatelje. To je slično stavu koji ima Mađarska. Moramo poći od svojih interesa, a ne voditi računa o interesima drugih. Potrebno je dobro razmisliti da li se američki vanjskopolitički interesi poklapaju sa evropskim - zaključio je Viktor Orban.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.