FIDES

Mapa "Velike Mađarske" na skupu Orbanove stranke

On je i krajem prošle godine nosio šal sa nacrtanom mapom velike Mađarske, a koji je nosio na fudbalskoj utakmici

Viktor Orban. Twitter

H. J. I.

19.4.2023

Mapa "Velike Mađarske" u čijem sastavu se našla i Vojvodina u Srbiji ponovo se pojavila na skupu stranke Fides, koju predvodi mađarski premijer Viktor Orban.

Na stranačkom skupu Orbanove stranke Fides, pored slogana Mir i sigurnost, ministar vanjskih poslova Mađarske Piter Sijarto održao je govor ispred mape na kojoj se nalazi teritorija Vojvodine, jedna od onih čiji je dio Mađarska poslije raspada Austro-Ugarske izgubila podjelom u Versaju.

Ovo nije prvi put da Orban pokazuje pretenzije prema teritoriji Srbije, jer je i ranije podržavao kartu "Velike Mađarske", koja uključuje velike dijelove sadašnje Srbije, Rumunije i Slovačke, kao i sjevernu polovinu Hrvatske – teritorije koje su sve izgubljene Trijanonskim sporazumom iz 1920. godine.

Tako se na spomeniku koji je Orban otvorio 4. juna na granici Mađarske i Slovačke nalazi mapa ovakve Mađarske.

Orban je i 2020. objavio kartu "Velike Mađarske" uz fotografiju sastanka predsjedništva svoje stranke Fides, koji je održan pred velikom uokvirenom kartom "historijske Mađarske". On je i krajem prošle godine nosio šal sa nacrtanom mapom velike Mađarske, a koji je nosio na fudbalskoj utakmici.

Inače, mađarski premijer više je puta otvoreno Trijanon upoređivao sa Briselom i optuživao EU antimađarsku politiku, a nerijetko ističe i kako njegove stavove o politici Evropske unije dijele Srbija, Hrvatska i Slovenija, upravo one zemlje čiji dijelovi se nalaze na mapama koje podržava Orban.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.