ANALENA BERBOK

Njemačka ministrica šokirana nakon posjete Kini

Berbok je rekla da su dijelovi putovanja zaista "bili više nego šokantni"

Analena Berbok. Bundestag

D. H.

20.4.2023

Njemačka ministrica vanjskih poslova Analena Berbok  (Annalena Baerbock) u srijedu je opisala dijelove svog nedavnog putovanja u Kinu kao "više nego šokantne" i rekla da Peking sve više postaje sistemski rival, više nego trgovinski partner i konkurent.

Upotreba sile

Oštre opaske uslijedile su nakon prošlosedmične posjete Berbok Pekingu gdje je upozorila da bi bilo kakav pokušaj Kine da kontroliše Tajvan bio neprihvatljiv.

Peking tvrdi da je Tajvan demokratski uređen kao kineska provincija i nikada nije isključio upotrebu sile kako bi ostrvo stavio pod svoju kontrolu.

Berbok je također rekla da Kina želi slijediti svoja pravila nauštrb međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima. Peking je zauzvrat zatražio od Njemačke da podrži "ponovno ujedinjenje" Tajvana istakavši da Kina i Njemačka nisu protivnici već partneri.

Govoreći pred njemačkim Bundestagom (donji dom parlamenta) u srijedu o svom putovanju u Kinu, Berbok je rekla da su dijelovi putovanja zaista "bili više nego šokantni".

Neće biti isporuke naoružanja

Ona nije elaborirala detalje, iako je njena primjedba uslijedila nakon što je rekla da Kina postaje sve represivnija iznutra, kao i agresivnija spolja.

Za Njemačku, rekla je, Kina je partner, konkurent i sistemski rival, ali njen utisak je sada "da se aspekt sistemskih rivala sve više povećava".

Dodala je da je Kina najveći njemački trgovinski partner, ali to ne znači da je Peking bio i najvažniji trgovinski partner Njemačke.

Barbock je također rekao da Kina ima odgovornost da radi na miru u svijetu, posebno koristeći svoj utjecaj na Rusiju u kontekstu rata u Ukrajini.

Ona je pozdravila obećanje Pekinga da neće isporučivati ​​oružje Rusiji, uključujući predmete dvostruke namjene, iako je dodala da će Berlin vidjeti kako će to obećanje funkcionirati u praksi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.