IZREČENA JOJ PRESUDA

Ruskinja u Njujorku pokušala otrovnom tortom ubiti prijateljicu

Pravosuđe ju je predstavilo kao izuzetno opasnu osobu

Opasna Ruskinja. Screenshot

D. H.

20.4.2023

Ruskinja Viktorija Nasjrova je osuđena na 21 godinu zatvora zbog pokušaja ubistva otrovnom tortom u Njujorku. Pravosuđe ju je predstavilo kao izuzetno opasnu osobu koja je ranije imala problema za zakonom.

Pokušala ukrasti pasoš

Ova 47-godišnjakinja je svojoj kozmetičarki Olgi Tsvik 28. avgusta 2016. dala komad otrovne torte od sira, prije nego što joj je pokušala ukrasti pasoš i radnu dozvolu. Nakon što joj je izrečena presuda, opsovala je sudiji.

Tužiteljica Melinda Katz ju je nazvala nemilosrdnom i proračunatom prevaranticom. Poručila je da će Nasjrova biti u zatvoru zbog pokušaja da izvrši ubistvo kako bi ostvarila ličnu korist. Porota je imala priliku čuti da je Nasjrova na dan pokušaja ubistva s tortom došla u kuću Tsvik. Tu je pojela dva komada torte, a treći, otrovni, je dala tada 35-godišnjoj Tsvik.

Nakon što je pojela tortu, Tsvik je počela da povraća, imala je halucinacije i bila je u riziku od srčanog udara. Kada ju je prijateljica pronašla, bila je bez svijesti, a na podu su bile tablete. Djelovalo je kao da je pokušala izvršiti samoubistvo.

Prevezena u bolnicu

Prevezena je u bolnicu, a kada se vratila kući, nije joj bilo ukrajinskog pasoša i radne dozvole za Sjedinjene Američke Države, nakita i 4.000 dolara u gotovini. Tada su Nasjrova i Tsvik izgledale slično - obje su imale tamnu kosu i sličan ten te su obje govorile ruski. U ostacima kolača je pronađen fenazepam - snažan sedativ te je potvrđeno da su tablete pronađene na podu također fenazepam.

Nasjrova, koja je živjela u Bruklinu, u februaru ove godine je osuđena za pokušaj ubistva, napad i protuzakonito zatvaranje. Prema pisanju lista New York Post, sudija Kenet Holder (Kenneth Holder) ju je opisao kao izuzetno opasnom ženom koja je smislila đavolski plan za ubistvo prijateljice.

Nakon izlaska iz zatvora, bit će pet godina pod nadzorom suda. Tsvik je dozvoljeno da se prije izricanja presude obrati sudu. Nije prvi put da Nasjrova ima probleme sa zakonom.

Interpol je 2015. izdao crvenu potjernicu za njom zbog ubistva žene u Rusiji 2014. - uptužena je za ubistvo komšinice i krađu njene ušteđevine. Osim toga, optužena je za drogiranje i pljačku muškaraca kojeg je upoznala preko interneta. Njeni zločini su 2017. bili predmet dokumentarnog programa televizije CBS, piše BBC.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.