NE PREDAJU SE LAKO

Ukrajina pripremila 40.000 vojnika za nove napade na Ruse

Proces obuke trajat će još dvije-tri sedmice, izjavio je Klimenko

Ukrajinski vojnici. Twitter

A. O.

3.5.2023

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine danas je saopćilo da je u potpunosti formiralo nove brigade spremne za nove ofanzivne operacije.

Te brigade sastoje se od 40.000 vojnika. Ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko (Ihor Klymenko) izjavio je da će trupe biti ponovo opremljene.

- Proces obuke trajat će još dvije-tri sedmice prije nego dobiju zadatak "odgovarajućih ofanzivnih jurišnih operacija" uz ukrajinsku vojsku – istakao je.

Dokumenti Pentagona

Ukrajinska strategija je nanijeti velike gubitke Rusiji dok postupno napreduje u Bahmutu.

Dokumenti Pentagona koji su procurili upućuju na to da su Ukrajinci poslali pojačanja kako bi se spriječilo opkoljavanje grada dok se postepeno stvaraju snage sposobne izvesti protunapad kako se vrijeme poboljšava.

U istim dokumentima koji su procurili navodi se da Ukrajina treba 12 svježih brigada za proboj, od kojih tri vlastite i devet obučenih i opremljenih zapadnim Leopardom i drugim tenkovima, oklopnim vozilima i ostalom opremom prema NATO standardima.

Nije jasno jesu li novoustrojene jurišne snage koje imaju zadatak pomagati regularnoj vojsci, dio potrebnih brigada ili dodatne rezerve. Iako ih je formiralo ministarstvo unutrašnjioh poslova snage su pod kontrolom ministarstva odbrane nakon što budu raspoređene.

Viši stepen obuke

Pripadnici snaga su svi dobrovoljci, koji se sastoje od mješavine dobrovoljaca, policije i nekih veterana iz prethodnih ratova s Rusijom, iako se za provođenje ofanzivnih operacija općenito smatra da je potreban viši stepen obuke.

Za sljedeću fazu rata priprema se i Rusija. Ruski vojnici se nadaju kako će spriječiti Ukrajinu u bilo kakvom značajnijem prodoru.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu naredio je ruskim fabrikama za proizvodnju oružja da brzo povećaju "tempo i obujam proizvodnje“. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.