NA DANAŠNJI DAN

Osmišljena coca-cola, najpoznatije bezalkoholno piće na svijetu

Njen autor je dr. Džon Pemberton, a njena formula je jedna od najvećih svjetskih tajni

Coca-cola. Avaz

8.5.2023

Na današnji dan prije 137 godina, osmišljena je coca-cola, najpoznatije bezalkoholno piće od biljnih ekstrakata u svijetu. Autor coca-cole je farmaceut dr. Džon Pemberton (John), koji je 8. maja 1886. godine, u jednom američkom dvorištu grada Atlanta, kuhajući u svom bakrenom loncu kopiju francuskog vina zvanog cola, ustvari, napravio coca-colu, ali koja nije bila gazirana. Uskoro je saznao da, kako bi piće bilo gazirano, treba dodati ugljen-dioksid.

Formula coca-cole je jedna od najvećih svjetskih tajni.

Coca-cola je danas jedan od najpoznatijih svjetskih brandova, koji se prodaje u više od dvjesta zemalja svijeta.

Mihajlo Pupin. wikipedia.org

Mihajlo Pupin patentirao novi izum - telefon

Srbijansko-američki fizičar i izumitelj Mihajlo Pupin, 8. maja 1994., u Americi je patentirao aparat za telegrafski i telefonski prenos na velike udaljenosti.

Pupin je bio profesor elektrotehnike na Univerzitetu Columbia i počasni konzul Srbije u SAD. Osim patenata objavio je više desetaka naučnih rasprava i 1923. godine svoju autobiografiju na engleskom jeziku "From Immigrant to Inventor" za koju je 1924. godine dobio Pulitzerovu nagradu. Na srpskom jeziku njegova biografija je objavljena 1929. godine pod naslovom "S pašnjaka do naučenjaka".

Institut elektronskih i elektrotehničkih inžinjera svrstao je Pupina među pet najboljih profesora elektrotehnike svih vremena. U SAD je 1958. godine ustanovljeno priznanje Medalja Mihajla Pupina, koje se dodjeljuje svake godine za posebne zasluge, za doprinos nacionalnim interesima Amerike. Jedan od nosilaca ovog priznanja je i Džon Edgar Hover (John Hoover), nekadašnji direktor američkog Federalnog istražnog ureda (FBI).

Gistav Flober. wikipedia.org

Umro autor “Gospođe Bovari”

Francuski književnik, prozaist Gistav Flober (Gustave Flaubert), jedan od najvećih svjetskih romanopisaca, umro je na današnji dan 1880. godine.

Prvo Floberovo remek-djelo, ujedno i najkontroverznije, jeste psihološki roman "Gospođa Bovari", koji opisuje egzistencijalnu dosadu, preljube i samoubistvo žene provincijskog ljekara. Ovaj roman je izazvao sudski proces zbog, navodno, nemoralnih dijelova teksta, ali su na kraju i pisac i izdavač oslobođeni optužbe.

Godine 1869., Flobert je objavio svoj najveći roman "Sentimentalni odgoj", poluautobiografsko djelo u kojem je svoju mladalačku očaranost Elisom Šlesinger (Schlesinger) i studentske dane opisao kao "moralnu povijest ljudi moga naraštaja". Na dramsko-romanesknom djelu "Iskušenja svetoga Antuna", proglašenog "francuskim Faustom" radio je duže od 25 godina. 

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.