POKRENUTA ISTRAGA

Rusija je za napad na pisca optužila SAD, NATO i Ukrajinu

Ministarstvo unutrašnjih poslova ranije je javilo da je Prilepin ranjen u eksploziji svog autombila u oblasti Nižnji Novgorod

Vozilo u kojem je bio ruski pisac. Printscreen

Z. K.

6.5.2023

Ruske vlasti pokrenule su istragu zbog ekspolzije automobila u kojoj je ranjen nacionalistički pisac Zahar Prilepin i ocijenile da je to bio "teroristički čin" zbog kojeg je jedan osumnjičeni već uhapšen.

Ministarstvo unutrašnjih poslova ranije je javilo da je Prilepin ranjen u eksploziji svog automobila u oblasti Nižnji Novgorod, a da je njegov vozač poginuo. Ministarstvo je saopćilo da je u Nižnjem Novgorodu uhapšen čovjek koji bi mogao da bude povezan s eksplozijom.

Rusija je za taj napad na pisca optužila danas SAD, NATO i Ukrajinu kao podstrekače.

- Vašington je sa NATO-om potrhanjivao novu ćeliju međunarodnog terorizma – režim Kijeva - ocenila je na Twitteru portparolka Ministarstva spoljnih pslova Rusije, Marija Zaharova.

- Za ovo su direktno odgovorne SAD i Velika Britanija. Molimo se za Zahara - dodala je ona.

Prilepin, nacionalistički pisac, veliki je podržavalac specijalne vojne operacije kako Kremlj naziva agresiju na Ukrajinu. Od početka rata u Ukrajini ovo je treća eksplozija na čijoj su meti istaknute osobe koje podržavaju Kremlj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.