MAĐARSKI PREMIJER

Orban: Sukob u Ukrajini mora se okončati, ne mogu zamisliti da neko pobijedi nuklearnu silu

Rusija ima mnogo više ljudi, veću vojsku i nuklearno oružje, rekao je Orban

Mađarski premijer Viktor Orban. AP Photo/Denes Erdos, File

N. Aj.

6.5.2023

Oružani sukob u Ukrajini mora se okončati. Ovo je rekao mađarski premijer Viktor Orban dodavši da Rusija ima više ljudi i veću vojsku, te da ne može zamisliti da neko pobijedi nuklearnu silu.

- Stav Mađarske od samog početka je bio da u ovom ratu teško da će biti pobjednika. Bit će gubitnika, ali ne i pobjednika - izjavio je Orban.

On je dodao da zapadne zemlje Ukrajini pružaju široku podršku i da "sama odlučuju koliko su daleko spremne ići i koliko su spremne da potroše" na naoružavanje ukrajinske vojske.

- Rusija ima mnogo više ljudi, veću vojsku i nuklearno oružje. Ne mogu zamisliti da neko pobijedi nuklearnu silu - rekao je mađarski premijer.

Na pitanje o mogućem kontranapadu ukrajinske vojske, on je sugerirao da je "ovo posljednja prilika za Ukrajince da postignu bilo kakav vojni uspjeh".

- Ako se to dogodi, onda ćemo vidjeti kakav je stvarni odnos snaga između suprotstavljenih strana. Situacija će postati jasnija, a bit će više prilika za diplomatske akcije u ime mira - kazao je Orban.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.