BIVŠI PREMIJER

Pakistanski sud presudio da Imran Kan može biti zadržan na ispitivanju osam dana

Njegovo pritvaranje izazvalo je sukobe između njegovih pristalica i policije u utorak

Bivši premijer Imran Kan. Twitter

FENA

10.5.2023

Bivši pakistanski premijer Imran Kan (Khan) može biti zadržan na ispitivanju osam dana, presudio je sud u srijedu, dan nakon što je popularni opozicioni čelnik u zemlji izvučen iz sudnice i uhapšen.

Njegovo pritvaranje izazvalo je sukobe između njegovih pristalica i policije u utorak, u kojima su najmanje četiri osobe poginule. U srijedu su gnjevni demonstranti upali i zapalili zgradu u kojoj se nalazi Radio Pakistan na sjeverozapadu zemlje.

Poginule dvije osobe 

Taj 70-godišnji političar izgubio je vlast prošle godine, ali je i dalje najpopularnija opoziciona ličnost u zemlji. On je sedmi bivši premijer koji je uhapšen u Pakistanu. Njegovo dramatično hapšenje u utorak produbilo je politička previranja.

Dvije osobe su prvo poginule, jedna u utorak u jugozapadnom gradu Kveti, a druga u sjeverozapadnom gradu Pešavaru tokom noći. Još dvije su se sukobile s policijom u srijedu u Pešavaru.

U istočnoj pokrajini Pendžab, gdje su vlasti saopćile da je 157 policajaca povrijeđeno u sukobima s pristalicama Kana, lokalna vlada je zatražila od vojske da se uključi i uspostavi red.

Emitovan snimak 

Pakistanska GEO televizija emitovala je snimak na kome se vidi kako se Khan pojavljuje pred sudijom na privremenom sudu u policijskom krugu u srijedu. Bivši premijer je viđen kako sjedi u stolici i drži dokumente. Djelovao je smireno, ali umorno.

Ranije je Nacionalni biro za odgovornost zatražio 14-dnevni pritvor za Kana, ali je tribunal saopćio da bi ga vlasti mogle zadržati u pritvoru osam dana, prenosi AP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.