NIIGATA

Japan obećao mobilizirati milijardu dolara pomoći ukrajinskim susjedima za prihvat izbjeglica

Želimo da ubrzamo međunarodnu saradnju potrebnu za prevazilaženje poteškoća s kojima se globalna ekonomija suočava, kazao je Suzuki

Suzuki: Finansiranje bi se osiguralo preko državne Japanske banke za međunarodnu saradnju (JBIC). Twitter

FENA

11.5.2023

Japan će u četvrtak predstaviti plan za mobilizaciju milijarde dolara za pomoć zemljama koje okružuju Ukrajinu da prihvate izbjeglice iz te ratom razdirane zemlje, izjavio je u četvrtak ministar finansija Shunichi Suzuki.

Finansiranje bi se osiguralo preko državne Japanske banke za međunarodnu saradnju (JBIC), koja obično nudi pomoć u obliku pozajmica, garancija i ulaganja u kapital, na osnovu finansijskih potreba za svaki projekat.

Nova sredstva također će se koristiti za olakšavanje ulaganja japanskih firmi u tim zemljama, kazao je Suzuki novinarima kada je stigao u Niigatu, sjeverno od Tokija, da predsjeda trodnevnim sastankom finansijskih čelnika iz Grupe sedam (G7) naprednih zemalja koji je počeo u četvrtak.

- Želimo da ubrzamo međunarodnu saradnju potrebnu za prevazilaženje poteškoća s kojima se globalna ekonomija suočava - kazao je Suzuki.

Što se tiče Ukrajine, G7 će potvrditi do sada obećanu finansijsku podršku i efekte programa podrške MMF-a, istovremeno jačajući koordinaciju među multilateralnim razvojnim bankama i podržavajući zemlje u okruženju, rekao je Suzuki.

G7 će također raspravljati o tome kako spriječiti Rusiju da zaobiđe sankcije uvedene nakon njene invazije na Ukrajinu.

Suzuki za sada nije pomenuo dodatne sankcije Rusiji ili dalju finansijsku podršku G7 Ukrajini, signalizirajući da bi finansijski lideri mogli zauzeti stav da sačekaju da procijene efekte ranijih mjera.

G7 čine Britanija, Kanada, Francuska, Njemačka, Japan, Italija i Sjedinjene Države.

Prošle je godine JBIC potpisao memorandum o razumijevanju s poljskom bankom Gospodarstwa Krajowego za međusobnu saradnju u energetskoj sigurnosti i klimatskim promjenama u Poljskoj i drugdje, uključujući susjedne zemlje Ukrajine.

U martu, JBIC je potpisao memorandum o razumijevanju sa rumunskim Ministarstvom finansija i rumunskom Eximbankom radi jačanja saradnje po sličnim pitanjima, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.