NORAD SE OGLASIO

Amerikanci presreli šest ruskih aviona kod Aljaske

Rusi su letjeli u bombarderima TU-95, transportnim avionima IL-78 i borbenom avionu SU-35

Borbeni avion. Twitter

A. O.

14.5.2023

Sjevernoameričko zapovjedništvo zračne i svemirske odbrane (NORAD) je saopćilo da su njihove snage 11. maja otkrile, pratile, pozitivno identificirale i presrele šest ruskih aviona koji su djelovali unutar i blizu zone zračne identifikacije.

Iz NORAD-a su istaknuli kako su ruski avioni ostali u međunarodnom zračnom prostoru i nisu ušli u američki ili kanadski suvereni zračni prostor. Sve ovo se dogodilo u trenutku dok se nekoliko velikih vojnih vježbi američke vojske održava na Aljasci.

Rusi su letjeli u bombarderima TU-95, transportnim avionima IL-78 i borbenom avionu SU-35. U NORAD-ovoj misiji nakon što su uočeni ruski avioni učestvovali su lovci F-16 i F-22, teretni avion Boeing KC-135 i špijunski avion E-3 AWACS.

Ova ruska aktivnost u sjevernoameričkoj zoni zračne identifikacije događa se redovno i ne smatra se prijetnjom ili provokacijom. NORAD ističe kako prati i identificira sve vojne avione koji uđu u zonu zračne identifikacije. NORAD rutinski prati kretanje aviona i po potrebi ih ispraća iz te zone.

Od kada je Rusija 2007. godine nastavila s aktivnostima dalekometnog zrakoplovstva, NORAD je zabilježio godišnji prosjek od otprilike šest do sedam presretanja ruskih vojnih aviona. Ti su brojevi između pojedinih godina varirali od čak 15 do nula presretanja.

- NORAD koristi slojevitu obrambenu mrežu satelita, zemaljskih radara, radara u zraku i borbenih aviona za praćenje i identifikaciju aviona i informiranje o odgovarajućim akcijama. I dalje smo spremni upotrijebiti brojne opcije odgovora u obrani Sjeverne Amerike i arktičkog suvereniteta - zaključili su iz NORAD-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.