AKTUELNI PREDSJEDNIK

Erdoan stigao u sjedište AK Partije u Ankari

Hiljade simpatizera dočekale su Erdoana koji je u Ankaru stigao iz Istanbula

Erdoan stigao u Ankaru. Anadolija

Anadolija

15.5.2023

Predsjednik Republike Turske i kandidat na današnjim predsjedničkim izborima Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) stigao je u sjedište vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u Ankari, gdje su ga dočekale hiljade simpatizera, javlja Anadolija.

Erdoan je iz Istanbula upravo stigao u Ankaru i došao u sjedište AK Partije, odakle će pratiti rezultate u izbornoj noći.

Tri predsjednička kandidata

Građani Turske danas su glasali na redovnim predsjedničkim i parlamentarnim izborima, a birali su između tri predsjednička kandidata, te 24 političke stranke i 151 nezavisnog kandidata za novi saziv Velike narodne skupštine koja ima ukupno 600 zastupničkih mjesta.

Na osnovu preliminarnih i nepotpunih rezultata nakon 95,45 posto obrađenih biračkih mjesta Erdoan je u vodstvu sa 49,5 posto osvojenih glasova. Slijedi Kemal Kiličdarolu (Kilicdaroglu) sa 44,09 posto te Sinan Ogan sa 5,31 posto. Muharem Inče (Muharrem Ince), koji se prije dva dana povukao iz izborne utrke, dobio je 0,47 posto glasova.

Pravo glasa imalo 64,11 miliona ljudi

Pravo glasa na izborima ima 64,11 miliona ljudi, a izlaznost je bila 88,75 posto.

U utrci za turski parlament trenutno je obrađeno blizu 94 posto birališta i u vodstvu je Narodni savez, predvođen Strankom pravde i razvoja (AK Parti) sa 49,69 posto osvojenih glasova. Slijedi opozicioni Nacionalni savez, predvođen Narodnom republikanskom strankom (CHP), sa 35 posto osvojenih glasova. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.