TVRDI RUSKI IZASLANIK

Rusija poručila da je sporazum o evropskim oružanim snagama suprotan njenim sigurnosnim interesima

Sporazum o CFE-u, zbog promijenjene situacije, suprotan je našim sigurnosnim interesima, kaže Rjabkov

Ruski parlament danas odlučuje. Twitter

FENA

15.5.2023

Sporazum o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi, iz kojeg je Moskva najavila povlačenje, suprotan je sigurnosnim interesima Rusije, rekao je ruski izaslanik u izjavi objavljenoj rano u ponedjeljak.

Ruski parlament će danas odlučiti kada će zvanično otkazati Sporazum o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi (CFE), nakon što je predsjednik Vladimir Putin izdao dekret 10. maja, prenosi Reuters.

- Sve iluzije onih koji su se još uvijek nadali da će se Rusija vratiti sporazumu će nestati - rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov u intervjuu za Parliamentskaya Gazeta, nedjeljnik koji izdaje ruski parlament.

- Sporazum o CFE-u, zbog promijenjene situacije, suprotan je našim sigurnosnim interesima. Ova očigledna činjenica sada će morati biti priznata na Zapadu - rekao je Rjabkov.

Rjabkov je prošle sedmice imenovan da predstavlja predsjednika Putina tokom parlamentarnog postupka o otkazivanju sporazuma, koji je imao za cilj da reguliše broj snaga raspoređenih u nekadašnjem Varšavskom paktu i zemljama NATO-a.

Rusija je 2015. objavila da potpuno obustavlja svoje učešće u sporazumu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.